„Klubrádió
A lényeg

Lassan hiánycikk lesz a hatósági áras kristálycukor

29/11/2022 15:58

| Szerző: Klubrádió

A cukorhelyzetet vizsgáló cikkében a Telex azt írta: a budapesti és a vidéki üzleteket járva az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor. Nemcsak arról van szó, hogy épp nincs cukor a boltban, hanem nem is tudják, mikor kapnak legközelebb árut. 

A portál cikke szerint a cukorínség nemcsak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat (Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny) is. Az eladók egyértelműen a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért. A jelenség egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat.

Azt írták: nem csoda, hogy több boltban is hiány alakult ki a kristálycukorból. Az árstopok kritikusai már a bevezetésükkor arra figyelmeztettek, hogy a hatósági ár idővel áruhiányhoz vezet, lásd az üzemanyagnál. A cukor esetében is így történt, már szeptemberben arról lehetett hallani, hogy sok helyen elkezdték felvásárolni a cukrot, áruhiányt okozva. Erre reagálva több üzletlánc is mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre, a kristálycukorból például csak 2 kilót lehet egyszerre vásárolni.

Élelmiszerárstop
 
Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla egy fővárosi plazában található élelmiszerüzlet bejáratában 2022. február 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Egy kisbajcsi (Győr-Moson-Sopron megye) boltos azt mondta a Telexnek: „Ha kereskedőként rendelek, hatszáz és hatszázötven forint között hoznak nekem árut, ehhez képest én 390 forintért adhatom. Darabonként ezért legalább 250 forintot bukok, a kérdés csak az, hogy gyorsan vagy lassan véreztetem ki magam. Én maradok a lassabbnál.”

Az üzletláncokat is megkérdezték, mi okozza az áruhiányt. A Spar azt írta: akadoznak a beszállítások, ezért kevesebb kristálycukor érhető el a boltjaikban, mint tavaly ilyenkor. Van olyan árstopos termék, amiből a korábbiakhoz képest háromszoros mennyiséget értékesítenek. Kristálycukorból a tavalyi egész éves mennyiség már idén nyárra elfogyott. A Tesco szerint folyamatos az ellátás a hatósági áras élelmiszerekből, így a cukorból is, de az előfordulhat, hogy egy-egy áruházban átmenetileg, egy adott napon belül nem a megszokott mennyiségű áruval találkoznak a vásárlók. Az áruházlánc ezt azzal magyarázza, hogy az árstop extra keresletet generált cukorból is.

A Pennynél a korábbi évekhez hasonlóan most is előfordulhat átmeneti készlethiány a cukorból is, de ez nem hosszabb és tartósabb, mint a máskor. A karácsonyi időszakban arra számítanak egyébként, hogy általánosságban kevesebb termék fogy majd tavalyhoz képest, az előzetes számítások szerint 5-7 százalékkal, aminek az infláció az oka.

A cukorhiány egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat – valószínűsítik. A cikkből azonban az is kiderül, hogy a piaci áras porcukorból, barna cukorból, nádcukorból, kockacukorból jellemzően nincs hiány, szóval aki sütni akar, az találhat helyettesítő terméket a kristálycukor helyett.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)