„Klubrádió
A lényeg

Lemondott a Mi Hazánkban betöltött posztjáról a politikus, aki egy erdélyi magyar újságíró felakasztásáról beszélt

10/11/2022 15:41

| Szerző: Klubrádió

Lemondott a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről, de továbbra is a párt védelmét élvezi Bartha Barna, aki a szélsőjobboldali párt székelyföldi turnéjának egyik helyszínén beszélt Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójának felakasztásáról és "a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó pusztító" televíziós programokról, amelyek káros hatással vannak a székelyekre – írja a Transtelex.

Bartha lemondását Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke jelentette be az ATV-ben. A pártelnök szerint Bartha Barna a Mi Hazánk tagja lesz ezután is, azonban a párt belső vizsgálata, és beszélgetésük arra jutottak, hogy a politikusnak le kell mondania a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről.

Toroczkai közlése szerint azonban Barthának nem azért kellett lemondania, hogy egy erdélyi újságíró felakasztásáról beszélt vagy ahogyan a zsidókról nyilatkozott, hanem azért, mert Parászkával kapcsolatban „rosszul fogalmazott”.

A belső kivizsgálást pedig eleve az tette indokolttá, mert állítása szerint „a romániai román újságírók úgy írnak le szó szerint dolgokat, amik nem úgy történnek”. A pártelnök ugyanakkor a televízióban is idézett Bartha Barnától származó kijelentés első, a zsidókra vonatkozó részét olyan véleménynek tekinti, amivel ő maga is egyetért.

„Ami viszont a felakasztást illeti, emiatt büntetőeljárások indultak Bartha Barna ellen, és ezt azért ki kellett vizsgálni. Ez teljesen egyértelmű, és ő maga is elmondta, hogy nem úgy gondolta. Ez a mondat, amit kiragadott a román sajtó, az egy kommunikációs hiba volt, hiszen nem úgy gondolta, hogy meg akarja ölni Parászka Borókát – akiről azért tegyük hozzá, hogy magyarellenes uszító, aki valóban a román közszolgálati rádió munkatársa… Nyilván nem így értette, hogy kiiktatni kellene, de a kommunikációs hiba miatt már nem elnöke a nemzetpolitikai kabinetnek” – próbálta mérsékelni Bartha Barna szavainak súlyát a pártelnök.

Mivel azonban szerinte a román hatóságok „gyilkosságra való felbujtás” miatt indítottak eljárásokat Bartha Barnával szemben, Torczkai kitért arra is, hogy állítása szerint a történetnek a valódi áldozata maga Bartha Barna, akit a Mi Hazánk meg fog védeni.

Itt hallgathatják meg a szélsőjobboldali politikus zsidózó és akasztásról szóló mondatait.

(forrás: Transtelex, kép: MTI/Máthé Zoltán)