„Klubrádió
A lényeg

MNB-alelnök: 26-27 százalék lehet a decemberi infláció

20/12/2022 20:28

| Szerző: Klubrádió

A decemberi infláció 26-27 százalék közötti tartományban alakulhat, és hasonló maradhat 2023 első negyedévében – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online háttérbeszélgetésen, amelyről az MTI számolt be.

Magyarországon decemberben még emelkedik az infláció, és Virág Barnabás szerint az elhúzódó tetőzése a jövő év első hónapjaiban várható. A decemberi emelkedést két hatásnak tudja be, az üzemanyagokra vonatkozó ársapka eltörlése 2,5 százalékpontot jelent, ennek 80 százaléka, 2 százalékpont érvényesül már a decemberi inflációs adatban, a másik hatás pedig az átárazások magas mértéke.

Az Európai Unióban már novemberben is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció  – 23,1 százalék –, míg az EU-ban átlagosan 11,1 százalék. Az emberek ennél jóval nagyobbnak is érezhetik, illetve sokszor érzik is a pénzromlást, mert bizonyos termékek, főként élelmiszerek ennek többszörösével drágultak, egy év alatt 50 százalékkal kerülhet többe egy hétvégi nagybevásárlás is.

Virág arról is beszélt, hogy a globális infláció csökkenése már elindult, és Magyarországon jövő év végére lehet újra egyszámjegyű a fogyasztói árak növekedési üteme.

Az MNB közleményében azt írta, a hazai infláció 2023 első felében lassan, majd az év közepétől jelentősebben csökken, a mutató 2024-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba.