„Klubrádió
A lényeg

Trump 2024-ben Washingtonban áll bíróság elé

29/08/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió

2024-én március 4-én, egy nappal az úgynevezett szuperkedd, vagyis a két nagy amerikai párt, előválasztási folyamatának kiemelkedő eseménye előtt a washingtoni székhelyű Columbia kerület bíróságán is jelenése lesz Donald Trumpnak. Tanya Chutkan szövetségi bíró ugyanis szintén kitűzte a tárgyalást a korábbi elnök másik választási csalási ügyében.

A volt amerikai elnököt két eljárásban is a 2020-as választásokkal kapcsolatos tettei miatt vonják felelősségre. Trumpra 2024 tavaszán még két másik büntetőügyében is tárgyalások várnak – írja a Népszava.

Jövő héten szerdán, szeptember 6-án helyi idő szerint délelőtt fél tízkor kell megjelennie Donald Trumpnak, a nap folyamán pedig további 18 vádlott-társának az Egyesült Államok volt elnökének bírósági tárgyalásán Georgia állam Fulton megyei bíróságán, Atlantában – írja a CNN a tárgyalás hétfői kitűzéséről azután, hogy egy nap híján két hete negyedszerre is vádat emeltek a republikánus színekben jövőre újraindulását tervező Trump ellen. Az atlantai székhelyű esküdtszék a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet miatt 97 oldalon összesen 41 vádpontot tartalmazó vádiratot nyújtott be.

A CNN írása szerint eközben a volt elnök egyre türelmetlenebbül szorgalmazza a republikánus képviselőknél a választáson feltételezhetően újra ellenfelekét fellépő jelenlegi elnök, a demokrata John Biden ellen is indítsanak eljárásokat. Úgy tűnik, Trump kevésnek tartja Kevin McCarthy képviselőházi elnök az ősszel tervezi Biden vizsgálatát tervezi, és azt javasolja, közvetlenül a vádemelési eljárást kezdeményezzenek a hivatalban lévő elnök ellen, feltehetően a fiával kapcsolatos üzleti ügyek miatt. Egyelőre azonban Donald Trumpnak kell maratoni tárgyalásokra készülnie a vádlottak padján, mert 2024 tavaszán még két további idézés is megvan már: egy New York-i bíró március 25-re tűzte ki a Stormy Daniels pornószínésznőnek kifizetett hallgatási pénzek miatt indult büntetőper tárgyalását, míg az év május 14-én és 20-án a titkos dokumentumok jogellenes kezelése és más bűncselekmények miatt kell számot adnia.