„Támogassa
Hetes Stúdió

Kihasználatlan tartalékok – Hardy Mihály jegyzete

2/09/2023 15:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"A miniszterelnöki palota kertjében felvett páros, Tucker Carlson és Orbán Viktor diskurálását elnézve nehéz volt eldönteni, hogy velejéig romlott emberek és ennyire cinikusak vagy tényleg sürgősen orvosi kezelésre van szükségük. Vagy mindkettő, egyszerre."

2023. szeptember 02. Hetes Stúdió-részlet (2023.09.02. Hardy Mihály jegyzete)
04:12
00:00

Őrült beszéd, de nincs benne rendszer! – ez jutott eszembe, ahogy néztem a bukott Tuckor Carlson interjúját Orbán Viktorral. Az eredeti idézet Shakespeare Hamletjében – Arany János fordításában még így hangzott: „Őrült beszéd, de van benne rendszer!” Mert hogy Hamlet esetében még a színlelt őrültségnek is volt belső logikája – Polonius szavai szerint. A miniszterelnöki palota kertjében felvett páros, Tucker Carlson és Orbán Viktor diskurálását elnézve nehéz volt eldönteni, hogy velejéig romlott emberek és ennyire cinikusak vagy tényleg sürgősen orvosi kezelésre van szükségük. Vagy mindkettő, egyszerre.

Ami igazán felháborít, az az, hogy alighanem mind a kettőjüket mi, magyar adófizetők finanszíroztuk. Orbán fizetését egészen biztosan, de Tucker Carlson sztárgázsiját is el lehet helyezni a Rogán-féle propagandaminisztérium 120 milliárd forintos éves költségvetésében „a nemzetközi kommunikációs kiadások tétele” rubrika alatt. Végül is mindössze potom 50-70 millió forintról lehet szó, Carlson ennyiért vállal egy-egy harminc perces interjút, amióta látványosan kirúgták a Fox News-tól súlyos hírhamisítás miatt. A tévécsatorna nem kevesebb, mint 787 millió dollárt (azaz 275 milliárd forintot) fizetett kártérítésként, amiért a műsorvezetője azt állította, hogy a digitális választási rendszert szállító cég csalt és meghamisította az amerikai választások eredményét. Azóta egyetlen, magára valamit is adó tévécsatorna sem akarja foglalkoztatni Tucker Carlsont. Nem így a magyar kormány.

A félórás beszélgetésben szinte egymásra licitáltak az olyan kijelentésekkel, amik – finoman szólva – köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Mondhatni, mindkettőjüknek jelentős kihasználatlan tartalékai vannak az igazmondás területén.

Carlsonnak a szeme sem rebbent, amikor egyenesen azt állította, hogy Kamala Harris amerikai alelnök teljes NATO-tagságot ígért Ukrajnának, három nappal az orosz támadás előtt. Ez egyszerűen nem igaz, de a magyar miniszterelnöknek eszébe sem jutott, hogy kiigazítsa. Inkább rákontrázott, hogy szerinte Ukrajna egyszerűen soha nem győzhet Oroszország ellen. Ez biztosan nem vág egybe a többi NATO-tagállam véleményével és ismételten vérig sérti az oroszokkal szemben a túlélésért harcoló szomszédos országot.

A legfőbb ispán azt is megpendítette, hogy ha még mindig Donald Trump lenne az amerikai elnök, akkor az Ukrajna elleni orosz háború el sem kezdődött volna, vagy azonnal békét kötnének Moszkvával. Az állítással csak az a baj, hogy az oroszokkal az ukránoknak és nem Washingtonnak kellene békét kötnie. Ukrajna ugyanis független ország, nem Trump csicskája.

Orbán a gonosz Nyugat mesterkedésének nevezte, hogy Putyin bábjaként emlegetik a nemzetközi sajtóban. Az interjúban természetesen egyetlen szó sem hangzott el az orosz kémbank budapesti ügyködéséről, sem a szankciós listákról magyar követelésre lehúzott oligarchákról és Kirill, Putyin-párti pátriárkáról. Sőt, az állandó vétófenyegetésekről, sem a svéd NATO-csatlakozás botrányos budapesti blokkolásáról sem volt szó.

Orbán hosszasan panaszkodott, hogy a fél világ összeesküdött ellene, amiért a kormánya a zászlajára tűzte az „isten-haza-család” szentháromságát. A közkeletű mítoszok sorából csak a laposföld, a havasi ember és az UFO-k maradtak ki. A legendagyártás persze folytatódott: háromszor is bejátszották Orbán 1988-as fotóját, amint a magyar rendőrök egy tüntetésen fenyegetően lefogják. A késő Kádár-korban annyira megfélemlítették szegény utcai harcos Viktort, hogy annak idején kénytelen volt egy félvére egészen az oxfordi egyetemig menekülni – a Soros Alapítvány pénzén. Próbálná meg ugyanezt most szeptemberben – Erasmussal… 

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2023. szeptember 2-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher