„Köszönjük,
A lényeg

Orbán: Trump mentheti meg a nyugati világot

30/08/2023 13:54

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szerint a NATO a harmadik világháborút kockáztatja, saját magát tekinti Putyin bábjának és ha Trump lenne hivatalban, nem tört volna ki az orosz-ukrán háború.

Ahogy azt jó előre Orbán Viktor is bejelentette, egy bizonyos "nagyvad" készít vele interjút. A fotón háttal egy Tucker Carlsonra feltűnően hasonlító öltönyös férfi volt látható, akivel szemben ült a magyar a miniszterelnök.

A terjedelmes interjú megjelent.

A szélsőséges, korábbi csatornájának, a Fox Newsnak is kellemetlenné vált Carlson szerint az orosz-ukrán háború pillanatnyi állapotát leginkább Orbán tudja elmondani. A kormányfő több dologról is beszélt, például tagadta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök talpnyalója lenne. Hazugságnak nevezte azt, hogy Ukrajna győzelemre állna a háborúban. Állítása szerint az Egyesült Államok nagyképű, és a NATO-tagországokat arra igyekszik figyelmeztetni, véletlenül se küldjenek katonákat Ukrajnába, mert az szerinte garantáltan a harmadik világháborúhoz vezetne. Arról nem beszélt, hogy a NATO véletlenül sem bocsátkozik külső országok háborújába, illetve a szerződés értelmében fel sem vehetnek olyan országot, amelynek területén háború dúl éppen.

"Ha ön lenne a NATO vezetője, vagy ha ön lenne, mondjuk, Joe Biden, mi lenne a következő lépése az ukrajnai háborúban?" – tér a lényegre Carlson az interjú harmadánál. "A béke. Azonnal. És hívjuk vissza Trumpot!" – vágja rá Orbán habozás nélkül. A miniszterelnök szerint ugyanis Trumpé volt az elmúlt néhány évtized "legjobb külpolitikája" – idézi egy ponton a Telex. Ha ő lett volna az amerikai elnök az orosz invázió kezdetekor, az oroszok nem támadhatták volna meg Ukrajnát.

"Tehát Trump az, aki megmentheti a nyugati világot és talán az egész emberiséget" – jelenti ki Orbán. Érdekes gondolat attól a kormányfőtől, aki azza szokot védekezni, hogy azért nem akar segíteni a megtámadott Ukrajnának, mert "két szláv gyökerű nép testvérviszályának tekinti".