„Klubrádió
A lényeg

Ukrán külügy: Már kezdtünk aggódni, Orbán túl régóta nem beszélt a fegyverszállítások leállításáról

30/08/2023 18:35

| Szerző: Klubrádió

„Nem tudjuk, hogy megy ez Magyarországon, de Ukrajna nem kereskedik sem területeivel, sem szuverenitásával” – írta Facebook-oldalán Oleg Nikolenko a kijevi külügyi tárca szóvivője, akinek bejegyzését a Népszava vette észre.

Oleg Nikolenko arra az interjúra reagált, amelyet Tucker Carlson készített Orbán Viktor miniszterelnökkel. A beszélgetésben Orbán azt mondta, hogy amennyiben bármely nyugati ország katonát küldene az ukrajnai harcmezőre, az garantáltan a harmadik világháború kitöréséhez vezetne. Orbán szerint az ukránoknak egyedül esélyük sincs a háborúban. Ha nem jön pénz és felszerelés a Nyugatról, és legfőképp az Egyesült Államokból, akkor a háborúnak vége van. Ezért szerinte a béke legjobb módja a nyugati fegyverszállítások beszüntetése lenne. A miniszterelnök úgy gondolja, a Nyugatnak megállapodást kellene kötnie Vlagyimir Putyinnal Ukrajna biztonságáról, amely nem foglalhatja magában sem a Krím visszaadását, sem Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz.

„Tulajdonképpen már kezdtünk aggódni, amiért Orbán Viktor túl régóta nem beszélt az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások leállításáról, és meg sem próbálta legitimálni Oroszország agresszióját. Kétségeink támadtak a magyar miniszterelnök egyébként következetes álláspontját illetően” – írta a kijevi külügyi szóvivő a Facebookon.

(forrás: telex.hu, kiemelt kép: Facebook)