„Köszönjük,
A lényeg

Rendkívül aggasztónak tartja a Budapestre látogató amerikai képviselő, hogy Orbán ellenfélnek nevezi az USA-t

1/09/2023 14:32

| Szerző: Klubrádió

„Rendkívül aggaszt a miniszterelnökük retorikája. Az Egyesült Államokat ellenfélnek nevezi, azt sugallja, sőt egyenesen azt mondja, hogy a NATO-tagállamok részben vagy egészben felelősek az ukrajnai konfliktusért, azt mondja, hogy az Egyesült Államok vagy a NATO provokálta Oroszországot” – fogalmazott Jason Crow amerikai kongresszusi képviselő Budapesten.

„Ezek a dolgok egyszerűen nem igazak, nem támasztják alá a tények. Az egyetlen ok, amiért ez a háború zajlik, az az, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy megszállja Ukrajnát, pont.”

A demokrata párti politikus az amerikai nagykövetségen adott interjút, ahol a Telex és a 444 együtt kérdezhetett tőle. Kifejtette, hogy szerinte miért jár tévúton Orbán Viktor az ukrán esélyek latolgatásában, és azt is elmondta, hogy szerinte hogyan lehet béke az oroszok által megtámadott Ukrajnában.

Crow szerdán érkezett, az elmúlt két napban kormánypárti és ellenzéki politikusokkal tárgyalt, köztük Magyar Levente külügyminiszter-helyettessel és a nagyobb ellenzéki pártok vezetőivel. Civil szervezetek képviselőivel is találkozott, akiktől a korrupció, az emberi jogok és a sajtószabadság helyzetéről kapott tájékoztatást.

„Nagyon őszintén elmondtam nekik az aggodalmaimat a magyar kormány retorikájával és az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállásával kapcsolatban” – mondta Crow a kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseiről.

Svédek

„A magyar kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseim során egyértelművé tettem, hogy meg kell szavazni a svédek felvételét a NATO-ba, mégpedig azonnal” – jelentette ki. „A magyar kormány nem közölt velem semmilyen okot, hogy a svédek felvétele miért ne történhetne meg most” – mondta. Ez szerinte arra utal, hogy a magyar kormány csupán amiatt halogatja a svéd tagság megszavazását, mert nyomásgyakorlásra próbálják felhasználni az ügyet a NATO-tól független uniós és egyéb vitákban. Ez pedig szerinte nem fest jó képet Magyarországról, ahogy az sem, ha a magyar kormány Törökországhoz köti a diplomáciai döntéseit.

Háború

Az iraki és afganisztáni veterán Crow valótlannak nevezte Orbán Viktor azon állítását, amelyet Tucker Carlson műsorában tett a héten, miszerint az ukránok nem állnak nyerésre a háborúban, többek között azért, mert kevesebb a katonájuk, mint az oroszoknak. „Másfél évvel ezelőtt a világ nagy része azt gondolta, hogy csak három napig bírják majd, igaz? És most itt vannak, támadásban, területeket foglalnak el, orosz járművek ezreit semmisítik meg, és mérhető károkat okoznak az orosz hadigépezetnek” – hívta fel a figyelmet. Szerinte egyébként az orosz hadsereg 60 százaléka elpusztult. Azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan érhet véget a 2022 februárja óta tartó háború, Crow azt mondta: Putyint tárgyalóasztalhoz kell kényszeríteni, ezt viszont csak a csatatéren lehet elérni. 

Jelenleg semmi nem utal arra, hogy Putyin békés úton szeretné megoldani Ukrajna kérdését, ami Crow szerint amiatt van, mert az orosz elnök nem érzi úgy, hogy rá lenne erre kényszerülve. Ahhoz, hogy Putyin átértékelje a helyzetét, először a harctéren kell döntő sikereket elérni vele szemben.

Orbán felvetésére, hogy az európai emberek biztonságát azzal lehet garantálni a háború lezárása után, ha bevonjuk az oroszokat Európa biztonsági architektúrájába, Crow válasza egy határozott „nem” volt. A képviselő szerint nincs olyan információ vagy történelmi tapasztalat, amely azt mutatná, hogy ez jó ötlet lenne. „Putyin eddigi pályafutása során pedig semmi sem utalt arra, hogy valaha is jóhiszeműen tárgyalna” – tette hozzá Crow.