„Klubrádió
Megbeszéljük...

Volt washingtoni nagykövet: Orbán valójában két embernek adott interjút, Trumpnak és Putyinnak

31/08/2023 19:24

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Orbán Viktor elsajátította azt az amerikai mondást, hogy "mindegy mit írnak rólam, csak jól írják le a nevemet" – mondta Simonyi András. A volt washingtoni nagykövet Tucker Carlson elhíresült Orbán-interjúja kapcsán azt mondta, hogy a bullshit-mérője (marhaság-mérő – a szerk.) sokszor a piros zónába lengett ki. Simonyi a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy Trump és Putyin szimpátiáját igyekezett kivívni ezzel az interjúval.

2023. augusztus 31. Megbeszéljük-részlet (2023.08.31.) Simonyi András
14:33
00:00

"Ami nálam ténylegesen kiverte a biztosítékot az az, ahogy az oroszokról, ahogy Ukrajnáról és ahogy NATO-ról beszélt" – fogalmazott Simonyi András volt washingtoni nagykövet a Tucker Carlson által készített Orbán-interjúról. Hozzátette, a magyar külpolitika hosszabb ideje "semlegességi politikát" folytat – ez látszik például Lavrov és a magyar külügyminiszter szerelmében, illetve abban, ahogy Magyarország igyekszik odadörgölőzni Oroszországhoz –, azt remélve, hogy nemzetközi tektonikus mozgásban Oroszország valamiféle győztesként kerül ki.

Orbán ebben az interjúban azt sulykolja, hogy Ukrajna nem tudja megnyerni ezt a háborút, illetve, hogy a Nyugat ne adjon több fegyvert Ukrajnának. Azonban a Nyugat továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, ami hosszú távon a Nyugat része lesz intézményesen is – véli Simonyi.

Az interjú másik célzottja Putyin mellett pedig Donald Trump volt – mondta volt washingtoni nagykövet. Orbán hadat üzent a a Biden-adminisztrációnak, azzal a váddal, miszerint a demokrata párt finanszírozta volna az ellenzék kampányát az országgyűlési választásokon. Simonyi szerint, ha az Egyesült Államok komolyan be akart volna avatkozni, akkor Orbánnak fel kellett volna kötnie a gatyáját. 

Ezek a gesztusok Trumpnak szóltak, mivel a volt amerikai elnök újraválasztása megkönnyítené Orbán helyzetét a nyugati szövetségi rendszerben – mondta Simonyi. Ugyanakkor a egyáltalán nem biztos, hogy a republikánus establishment olyan gyorsan visszafogadja majd a magyar miniszterelnököt, mivel Orbánt jelenleg az amerikai, illetve a  szövetségesi érdekekkel szembe menő politikusnak tartják most sokan az Egyesült Államokban – mondta a volt washingtoni nagykövet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgataják meg.

Megbeszéljük/Interjú Simonyi Andrással
2023. augusztus 31., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György