„Klubrádió
Hetes Stúdió

Andi-Barbie és a felcsúti Ken – Hardy Mihály jegyzete

12/08/2023 15:05

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Térjünk vissza a Rose d’Or fedélzetére, ahol a magyar Andi-Barbie és a felcsúti Ken rózsaszín románca zajlik a mediterrán naplementében! Elképzeltem, ahogy Lőrinc odafordul a nejéhez, hogy segítsen már egy kicsit szót érteni a személyzettel: „Andika! Nézd már meg abban gugli-fordítóban, hogy mondják azt angolul vagy olaszul, hogy csülköspacal meg hogy tarhonyás lecsó!”

2023. augusztus 12. Hetes Stúdió-részlet (2023.08.12. Hardy Mihály jegyzete)
04:53
00:00

Lássuk be, szokatlan hangok ezek nekünk, szárazföldi patk… akarom mondani: alattvalóknak. Hiába no, Magyarország reménytelenül távol van minden tengertől. A legtöbben csak nyáron jutnak el az Adriára, a horvát vagy a montenegrói partszakaszra. Esetleg Olaszországba, Rimini vagy Lido di Jesolo környékére. Nagyjából ennyire futja egy tehetősebb felső középosztálybeli magyar családnak és nem biztos, hogy minden évben megengedhetik maguknak.

Persze, azoknak, akik okosabbak és ügyesebbek pénzügyi szempontból, mint a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, sokkal több is juthat a jóból, hiszen – állítólag - alaposan megdolgoztak érte. Szerintem a legtöbben már sejtik, hogy a felcsúti csoda-gázszerelőre, Mészáros Lőrincre gondolok, akinek az olaszországi hajózásával volt tele a független és a bulvársajtó, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Hiába no, a szárazföldi magyarokat mágnesként vonzza a tenger és a hajózás, különösen a Rose d’Or vagyis az Aranyrózsa fedélzetén. Elvégre a szuperluxus jacht a maga szerény, 1300 bruttó regiszter tonnás vízkiszorításával és 62 méteres hosszával, 13 fős kiszolgáló személyzetével igazán kijár a leggazdagabb magyarnak. Aki nyilvánvalóan a saját erejéből és tudásából lett Fejér megyei gázszerelő vállalkozóból az ország leggazdagabb embere, potom tíz év alatt.

Irigy, rosszindulatú és gonosz az, aki most arra gondol, hogy ilyen mese nincs is. Hogy egy önmagát magyarul kifejezni alig képes fickó hogyan tehet szert becsületes módon ekkora hatalmas vagyonra. Azoktól az emberektől meg teljes mértékben elhatárolódom, akik azt merik gondolni, hogy a sok-sok sertéshizlalda, szállodalánc, bankholding, építőcég, médiavállalkozás nem is az övé, hanem a mese-gázszerelő valójában a miniszterelnök magánvagyonát igazgatja, legalábbis papíron. Mert övé az ország, övé a hatalom és övé a dicsőség is.

A folytatásos luxushajókázás lassan egyfajta magyar Dallas-sorozattá növi ki magát, ahol a főgonosz texasi cowboy-kalap helyett nyáron székely mintájú szalmakalappal védekezik a nap tűző sugarai ellen, whiskey helyett pálinkát kortyol és Hatvanpusztának nevezik azt a Southfork Ranch-ot, amiben annak idején a Ewingok pöffeszkedtek a tévésorozatban.

 
Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc, mint Barbie és Ken (képek :Bairbie.me)
 

Legalább két olyan eleme is van azonban az olasz partok mentén végrehajtott luxushajókázásnak, amiről még nemigen volt szó a hazai sajtóban. Egyrészt, ha hinni lehet annak, hogy a Rose d’Or a Mészáros Lőrinchez köthető Euroleasing Kft. tulajdonában van, akkor még a cégtulajdonos sem teheti meg, hogy a nyaralás után ne fizesse be a juttatás után járó ÁFÁ-t és egyéb adókat. Amit amúgy minden magyar állampolgárnak is meg kell tennie, ha magáncélra veszi igénybe, mondjuk egy nyaraláshoz a vállalata autóját. Alig tudom elképzelni, hogy a NAV kommandósai emiatt kiszálljanak Mészáros Lőrinc Szabadság-hegyi villájához, hogy behajtsák rajta a be nem fizetett milliókat.

A másik kétes tétel ennél is súlyosabb. Nehéz ugyanis elhinni, hogy egy orosz oligarcha nem a szankciók elkerülése érdekében adja magyar tulajdonba az olasz vagy montenegrói kikötőkben horgonyzó jachtját, nehogy az európai hatóságok lefoglalják azt. Mert hogy Konsztantyin Ivanovics Sztrukov, a luxusjacht korábbi gazdája, a cseljabinszki milliárdos a háborús bűnös Vlagyimir Putyin legbelső köreihez tartozik. Ő vezeti az elnök pártájának, az Egységes Oroszországnak a dél-uráli szervezetét. Nem mellesleg szén-, réz- és aranybányái vannak, ezekből, meg masszív adócsalásból lett dollármilliárdos. Akinek a bányáiban börtönkolóniákban tartott elítéltek dolgoznak, így nem kell különösebben aggódnia a felelősségre vonás miatt, ha mondjuk metánrobbanás miatt meghal 51 bányász. Hát ilyen orosz oligarchák megmentéséhez nyújt segédkezet a magyar vezetés. Similis simili gaudet, ahogy a latin mondja – suba a subával, guba a gubával.

De térjünk vissza a Rose d’Or fedélzetére, ahol a magyar Andi-Barbie és a felcsúti Ken rózsaszín románca zajlik a mediterrán naplementében! Elképzeltem, ahogy Lőrinc odafordul a nejéhez, hogy segítsen már egy kicsit szót érteni a személyzettel: „Andika! Nézd már meg abban gugli-fordítóban, hogy mondják azt angolul vagy olaszul, hogy csülköspacal meg hogy tarhonyás lecsó!”

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2023. augusztus 12-i adásában hangzott el.