„Támogassa
A lényeg

Hivatalosan Mészáros bankjáé a 27 milliárdos csodajacht

9/08/2023 13:08

| Szerző: Klubrádió

Máltai iratokból kiderült, ki a hivatalos tulajdonosa a NER-es vállalkozók szolgálatába állított legújabb szuperjachtnak, a Rose d’Ornak, amelyen Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea tengerre szálltak Itáliában: az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt. nevű magyar lízingtárság,

amelynek egyetlen részvényese az MBH Bank.

– írja a 444, amely Mészárosék Tirrén-tengeri utazását dokumentálta.

Málta azért érdekes, mert ilyen szempontból paradicsomnak minősül az oligarchák hajói bejegyzése kapcsán.

Az MBH Bank – azaz a Mészáros Lőrinchez és Matolcsy György fiának barátjához, Száraz Istvánhoz köthető Magyar Bankholding – az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével jött létre április végére.

 
Rose d'Or
444/Youtube
 

A jacht- és hajóregisztrációkért felelős máltai kormányzati intézmény, a Transport Malta dokumentumai szerint a Rose d'Or jachtot 2023. július 5-én regisztrálták Máltán, első és egyetlen tulajdonosaként az MBH lízingcége, az Euroleasing Zrt. van feltüntetve.

Egy korábbi sajtóverzió arról szólt, hogy a jacht egy Putyin-barát milliárdosé, a kazah-orosz Konsztantyin Sztrukové, aki "egy magyar lízingcégen keresztül birtokolja" a hajót.

Kristóf Luca, az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa például azt mondta a keddi Reggeli gyorsban, hogy bár egyre feltűnőbb a NER-közeli személyek hivalkodó életstílusa, mégsem botránkoztatja meg a közvéleményt.