„Klubrádió
Reggeli gyors

Hivalkodó gazdagság, avagy a "Lölő-jelenség"

8/08/2023 14:28

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A minap a 444.hu jóvoltából megcsodálhattuk a ROSE D'OR luxusjachton nyaraló Mészárosékat. Miközben a gazdasági elit nagy része rejtőzködik a nyilvánosság elől, a politikai kliensekként elkönyvelt szupergazdagok egyre bátrabban mutatják meg vagyonukat. Még a fideszes szavazók is úgy vélik, a NER elitje nem a saját érdemeiből gazdagodott meg, ennek ellenére úgy tűnik, nem igazán zavarja az embereket a hivalkodás – mondta Kristóf Luca, az MTA Szociológiai Intézetének munkatársa a Reggeli gyorsban.

2023. augusztus 08. Reggeli gyors - részlet Kristóf Luca 2023.08.08.
11:40
00:00

A minap tette közzé a 444.hu azokat a fotókat, amin Mészáros Lőrinc és családja látható a NER legújabb luxusjachtján. A hírhedt 43 méteres Lady MRD-nál jóval hosszabb, a Szijj László által nemrég meghirdetett Seagull MRD-nél sokkal drágább – 62 méteres és 27 milliárd forint értékű – ROSE D'OR járt Nápolyban, Amalfiban és Caprin is. 

Nem kell ahhoz kutatónak lenni, hogy észrevegyük, egyre feltűnőbben mutatják meg az elit tagjai a gazdagságukat. Ez a korábbi évtizedekben még nem volt jellemző, az új generáció azonban egyre bátrabb, egyre kevésbé fél ettől – mondta az elit vizsgálatával is foglalkozó Kristóf Luca, az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa a Reggeli gyorsban.

A kutató szerint érdemes megkülönböztetni azokat, akik "normál üzletmenetben" gazdagodtak meg, azoktól akik a politika elithez köthető kliensekként sokat szerepelnek a médiában. Előbbiek sokkal többen vannak és sokkal kisebb a láthatóságuk. A vagyon egyik előnye épp az, hogy lehetőséget teremt a nyilvánosság előli elrejtőzésre. A politika-közeli új elitre viszont a – szociológiai fogalomként is ismert – "hivalkodó gazdagság" a jellemző, amit sokszor csak "Lölő-jelenségként" emlegetnek – magyarázta Kristóf.

 
A Seagull MRD luxusjacht
 
Forrás: Facebook 
 

Ennek a hivalkodásnak egyébként lehet racionalitása is. Nem véletlen, hogy az üzletemberek a megjelenésükkel, például a drága órájukkal vagy a cipőjükkel jelzik a státuszukat a partnerek felé, amikor tárgyalni mennek. Szélsőséges mértékben, de a hajó is betöltheti ugyanezt a funkciót – mondta a kutató, aki a felhívta a figyelmet: az Opus – Mészáros tőzsdei cégének – részvényei megugrottak a friss felvételek nyilvánosságra kerülése után.

Ahhoz, hogy meg lehessen mutatni a vagyonunkat olyan tárgyakra van szükség, amit ki lehet hozni az otthonunkból. Ilyen lehet az óra, ami kicsi és mindig az emberrel lehet, az autó, amivel lehet villogni az utcákon, de idetartozik a luxusutazás és a hajó is. Utóbbi azért is jó, mert mindig lehet még nagyobbat és még drágábbat szerezni. Ennek a műfajnak a csúcsa pedig a magánrepülő, itt még lehet hova "növekedni" a NER-elitnek – mondta Kristóf.

Gyakran felmerül, hogy az új elit, bár luxustárgyakkal veszi körül magát, kultúrájában nem követi le a gyors gazdagodást. Tegnap megjelentek a képek a jachtozásról, a sajtó pedig gyorsan el is kezdett gúnyolódni Várkonyi Andreán, akit egy olcsó és nem túl jóminőségű kávés energiaitallal a kezében fotóztak le a fedélzeten. Szociológiai tény az első generációs gazdagok, az elitbe bekerülők esetében, hogy még nem mindenben viselkednek a státuszuknak megfelelően. Az ő gyerekeik, akik már úgy nőnek fel, hogy jachton nyaralnak, fogják tudni ezeket az árnyalatokat – magyarázta a kutató.

Kristóf a magyar gazdasági elit megítéléséről szóló 2017-es kutatásában megkérdezte a résztvevőket, hogy egyes szereplők szerintük saját érdemeik vagy politikai összeköttetéseik által szerezték a vagyonukat. "Nem volt különbség pártpreferencia szerint a válaszadók között, a fideszesek is ugyanúgy azt válaszolták, hogy Mészáros Lőrinc nem saját érdemeiből gazdagodott meg. Ez tehát köztudott dolognak vehető" – mondta a kutató, aki szerint ennek ellenére talán azért nem zavarja az embereket a hivalkodás, mert egyrészt nem találnak kapcsolatot a saját életük és az elit viselkedése között, másrészt úgy vannak vele, hogy az elit ígyis-úgyis korrupt, mindegy ki van hatalmon.    

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. A címlapi kép illusztráció.

Reggeli gyors/interjú Kristóf Lucával
2023.08.08., kedd 8:33
Riporter: Dési János