„Támogassa
Uniszex

Apaszerep, férfihiszti

16/11/2023 09:02

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Persze  nem mindenkire igaz, de egy felmérés szerint az apák összességében még mindig nehezebben mondják ki gyerekeiknek a szeretlek szót, mint az anyák. Pedig ahogy minden más női- és férfiszerep, az anyaság és az apaság is átalakulóban van. Az Uniszexben Kertész András operaénekes, kommunikációs szakemberrel, az Apaidő blog és podcast vezetőjével beszélgettünk apaságról, férfihisztiről és az örök második szerepéről.

Az apaság - remélhetőleg halványulóban lévő- érzelmi távolságtartása egy egészen gyakorlati jelenségben gyökerezik. Az 1800-as évek végére tehető, hogy  munkahelyek elkezdtek elválni az otthontól.A családi gazdaságokat felváltotta az ipari termelés. Innentől kezdve az apák erősen korlátolt mennyiségű időt tudtak együtt tölteni gyerekeikkel, a hosszú, megfeszített munkanap után pedig megjelent az otthoni nyugalom iránti elvárás. A nők igyekeztek nyugodt légkört teremteni férjeiknek, megkímélve őket a gyerekekkel kapcsolatos teendőktől. A gyerekeket tiszteletteljes engedelmességre nevelték az apával szemben.

 
Az 1960-as években játszódó Mad men c. amerikai sorozat számos jelenetben mutatta be a fent leírtakat.
 
 

Az apák az otthonuktól távol, munkával töltött ideje mára sem csökkent, egyedül az otthoni munkavégzés fellendülése hozott némi változást. Kevesen tudják, hogy az Európai Unióban a férfiak átlagosan kevesebb mint heti tíz órát töltenek fizetetlen munkavégzéssel vagy gondozással. Magyarul ennyi időt fordítanak a családra, ennyi jut a gyerekekre, a feleségre, a mosásra, takarításra, kertre, mindenre. Ha az édesapák szombat, vasárnap 4-4 órát vannak a családdal, akkor ez azt jelenti, hogy hétköznaponként napi 24 percet tudnak áldozni életük legfontosabb területére a rengeteg munka mellett.

Kertész András kommunkiációs szakember úgy döntött, hogy ez nincs rendjén. Kisfia születése után egy évig minden szerdát a gyerekkel töltött, nem dolgozott. Azt mondja, fontos, hogy egy apa szavakkal is kifejezze a szeretét, de szerinte a gyerekeknek mindig az anyjuk lesz az első, holtverseny sincs, az apáé csak a második hely lehet. Vállalja, hogy néha elhatalmasodik rajta a férfihiszti, de dolgozik rajta, hogy legalább utólag helyrehozza, ha hibázott.

 
Kertész András
 
Az Apaidő podcast készítője, az azonos című könyv szerzője 
 
 

Az apaszerepek átalakulásáról bővebben hallhatnak az adásban, amit a cikk tetejé elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatnak meg.

Uniszex
2023. november 13., hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért