„Klubrádió
Tűréshatár

A hatvanas éveknél tart a magyar kormány

5/09/2019 13:14

| Szerző: Klubrádió

Fél évszázaddal lemaradt a hazai oktatáspolitika a világ mögött. Mondhatni, igazi unikum, ahogy a magyar kormányzat megpróbálja felkészíteni a gyerekeket az életre és a további ismeretszerzésre – erről is beszélt Radó Péter oktatáskutató.

2019. szeptember 02. Tűréshatár (2019. szeptember 02., hétfő 19:00)
50:25
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs

Az a vita, hogy kötelező tantervekkel vagy a kimeneti elvárásokkal, azaz a tanulmányi eredmények ellenőrzésével kell szabályozni az oktatást, huszonöt-harminc évvel ezelőtt eldőlt – mondta a tanévkezdet alkalmából is Radó Péter oktatáskutató a Tűréshatárban.

A szakember szerint a nemzetközi fősodorban már régen nagy átrendeződés történt ebben a kérdésben, az államok általában fokozatosan kivonultak a tantervi szabályozásból, így ahelyett, hogy részletesen szabályozták volna a tanítási folyamatot, kimeneti követelményeket rögzítettek. Az eredményeket pedig elkezdték mérni, és a vizsgálatok tapasztalatait visszacsatolták az oktatóhelyeknek, jelezték hogy melyik intézmény, tanár, gyerek miként teljesít, mennyiben felel meg az elvárásoknak.

A központilag részletesen meghatározott egységes tantervi szabályozásával tehát Magyarország jelenleg az ötvenes-hatrvanas évek oktatáspolitikai modelljét viszi tovább – hangsúlyozta Radó Péter.

 
 Forrás: Fortepan/Adományozó
 


Az oktatáskutató arról is beszélt, külföldön már arra is rájöttek, hogy a gyerekeknek főleg nem tárgyi ismereteket kell átadni, hanem a képességeiket kell szívósan fejleszteni, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyébként bármit megtanuljanak, és jól elboldoguljanak az életben.

A Tűréshatárban azonban nem csak arról volt szó, mi mindent tett tönkre az oktatási kormányzat, és hogy mindennek milyen katasztrofális következményei lesznek, mert ezt sajnos már többé-kevésbé mindenki tudja.

A műsorvezető és vendége eleresztették a fantáziájukat, és arról is beszélgettek, hogyan kellene kinéznie a 21. század iskolájának. Ahol a diák járhat egyszerre második és harmadik osztályba, ahol a csoportok érdeklődés, ízlés, képesség szerint állnak össze akár különböző életkorú fiatalokból, ahol a tanári szabadság, a teljesítmény-értékelő bérezés, a szülői részvétel vagy az integrált nevelés természetes kiindulópont, ahol hasznos és fontos dolgokat tanulnak a tanulók, ahol a nevelés célja a multikulturális, versenyalapú társadalomban való eredményesség és az együttműködés, a szolidaritás, a másság tisztelete...Ábrándoztak kicsit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Tűréshatár
2019. szeptember 02., hétfő 19.00
műsorvezető: Szunyogh Szabolcs