„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ez ellen már tiltakozni kell

4/09/2019 22:02

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Mazsihisz: aki az antiszemitizmust hirdette, annak nem szabad szobrot állítani, a holokauszt után semmiképp.

2019. szeptember 04. Megbeszéljük - részlet 19.09.04. Heisler András
13:28
00:00

Tiltakozik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, mert Vácott szobrot emeltek Kornis Gyulának. Ő Klebelsberg Kunó államtitkára volt, egy erős közoktatási koncepcióval. A totalitárius rendszer ellenfele volt, a Gestapo el is fogta, tehát vannak értékei – mondta el Heisler András a Mazsihisz elnöke. Ám egy olyan politikusnak, aki nyíltan antiszemita volt, aki majd egymillió magyar embert akart származása miatt kiszorítani a nemzet tagjai közül, az oktatásból, a közéletből, nos egy ilyennek nem lehet szobrot állítani.

A hatalmon lévők úgy döntöttek a szobor felállításáról, hogy azt semmiféle társadalmi egyeztetés, párbeszéd nem előzte meg. Ezt fájlalják. Egy köztéri szobornak olyan funkciója is van, hogy a nemzeti kohéziót erősítse. A Mazsihsz is tisztában van azzal, hogy most nem ez a legfontosabb kérdés, de nem lehet csak úgy elmenni mellette. Heisler András hangsúlyozta, nem szoktak minden egyes esetben tiltakozni, amikor megbántják Kelet-Európa legnagyobb zsidó közösségét, de időnként csak meg kell szólalniuk.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a szobor egyik avatója nemrég ugyanebben a városban, csak a zsinagógában beszélt. A holokausztra emlékeztetve azt mondta, hogy az emberi gonoszság csak egy ideig ülhet diadalt, az mindig véget ér – emlékeztetett az elnök. A szobor másik avatójának, Schmindt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának pedig tudnia kellene, ki volt Kornis Gyula, hisz ő történész.

Heisler András úgy összegezte, hogy az antiszemitizmus ellen nincs más igazi eszköz, mint az ismeretterjesztés, az oktatás.

Az interjút a fenti lejátszóra lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila.

Megbeszéljük
2019.09.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György