„Klubrádió
Reggeli gyors

Negyedével kevesebb gyereket vesznek majd fel

30/08/2019 13:52

| Szerző: Klubrádió

Kötelező nyelvvizsga, további csökkentés a bölcsész és társadalomtudományi szakokon, a közszolgálati egyetem monopolhelyzetének erősítése, a Corvinus új működtetése – ezekről kérdeztük Polónyi István oktatáskutatót.

2019. augusztus 30. Reggeli gyors / részlet, Polónyi István (19.08.30.)
07:59
00:00
A kormány kitart amellett, hogy a felsőoktatásba belépés feltétele lesz a kötelező nyelvvizsga 2020-tól, ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be.

Polónyi István közölte: főleg a pedagógusképzést sújtja ez majd, a műszaki, informatikai képzésekre jelentkezőknek viszonylag jó a nyelvvizsga-aránya. De ezzel együtt ő úgy látja, hogy 25 százalékkal kevesebb gyereket fognak felvenni.

Az egyetemi szakok felülvizsgálatáról azt mondta: nem nagyon lehet tudni, hogy mit tesznek majd. Az elmúlt évek struktúraátalakítási kísérletei nem nagyon jöttek be, a műszaki területeken 25 százalékkal csökkent a jelentkezők száma, az informatikánál bejött. A humán és a társadalomtudományi szakokon mérséklődik hallgatói létszám, de nem annyira, amennyire a kormány szeretné.

Úgy fogalmazott: a Palkovics által írott, állítólag stratégiai anyagban az van, hogy a legjobb képességű diákok „sajnos” bölcsész és társadalomtudományi szakokra mennek. Ezért Polónyi István szerint vélhetően tovább csökkentik ezek keretszámait. Növelik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem monopolhelyzetét is.

Az MTA közgyűlése - Palkovics László sajtótájékoztatója
 
Palkovics László
 
Budapest, 2018. december 6. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatót tart a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése kapcsán a minisztériumban 2018. december 6-án. MTI/Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

Erősen megmosolyogtatónak nevezte, hogy fél év után máris pozitívnak nevezik a Corvinus átalakítását, mert az első tapasztalatok négy-öt év után szűrhetők le. Ha tényleg azt akarják, hogy nemzetközi hírű legyen, akkor olyan oktatók is kellenek. Ez az átalakítás a nagy egyetemeknek nem lehet út (a szegedit, a debrecenit vagy az ELTE-t említette), mert túl sokféle képzést indítanak.

A bértábla átalakításáról Polónyi István azt mondta: nem érti, milyen 280 milliárdról beszél Palkovics, amely szerinte az intézmények számláján van, mert a 4-5 évvel ezelőtti béremelésre nem adtak fedezetet, az intézményeknek kellett volna kigazdálkodniuk. Éppen, hogy a csökkenő hallgatólétszám és a növekvő bérek miatt veszteségessé váló felsőoktatási intézményeknek kellett besegítenie az államnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors 
2019.08.30. 08:45 
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert