„Klubrádió
A lényeg

Az igazgatók helyett a hivatal dönt a magántanulókról

9/08/2019 10:11

| Szerző: Klubrádió

Nehezebben kapnak magántanulói státuszt a jövőben azok, akik az oktatási rendszer hibái miatt választanák ezt a lehetőséget - mondta Nahalka István oktatáskutató.

2019. augusztus 09. A lényeg / részlet, Nahalka István (19.08.09.)
01:30
00:00
Aki augusztus végéig benyújtja a magántanulói státus iránti kérelmét, annak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát. Most nem lesz változás azoknál sem, akik a jövő tanévre már korábban megkapták az otthoni tanuláshoz szükséges engedélyt – írja a kormánylap.

A Magyar Nemzet cikke szerint szeptembertől viszont az Oktatási Hivatal kezébe kerül a döntés, és hivatalos tájékoztatás alapján  legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak. Magyarországon 8 ezer magántanuló van. 

Nehezebben kapnak magántanulói státuszt a jövőben azok, akik az oktatási rendszer hibái miatt választanák ezt a lehetőséget - ettől tart a Klubrádió által megkérdezett oktatáskutató, Nahalka István. Részletezte: három csoportja volt azoknak a gyerekeknek, akik magántanulóvá váltak. Elsőként olyan sajátos nevelési igényű vagy beteg gyerekek, ahol teljesen indokolt volt a magántanulóvá nyilvánítás, ezzel a jövőben sem lesz probléma. Aztán voltak azok a problémás, sok esetben roma gyerekek, akiknél magatartási gondok miatt sokszor az történt, hogy az igazgató rábeszélte a szülőket, kezdeményezzék a magántanulóvá válást - ez nagyon problematikus volt az eddigi gyakorlatban is. A harmadik csoportba tartozók pedig az oktatási rendszer kritikájaként vonultak ki az iskolából és lettek magántanulók.

Nem lehet pontosan tudni, milyen gyakorlatot folytat majd az Oktatási Hivatal, de félő, hogy a problémás gyerekeket továbbra is magántanulóvá nyilvánítják, viszont megállítják azok egyéni tanrendjének kialakítását, akiknek szülei úgy érzik, jobb oktatást kaphatnának az állami iskolarendszeren kívül - mondta Nahalka István.

A beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja! Kép: Pixabay

A lényeg
2019. augusztus 9., péntek 10.00