„Klubrádió
Szabadság Klub
Arató András: Ki a diplomata?
Szabadság Klub

Arató András: Ki a diplomata?

Hazánkban az életszínvonal tovább emelkedik. Elkészült a tihanyi mintagazdaság, ahol jól látható, hova jutott a munkásosztállyal szövetséges parasztság. További fejlesztésre persze lenne mód, ugyanis egyelőre a Nemzet Jachtja nem tud közvetlenül a téesz-épület mellett kikötni. És az imperialisták sem alszanak, megtagadták a vízumot jeles hazánkfiától, aki fontos küldetésben vállalhatna részt, ha eljutna a tetthelyre. Elmondaná az Appalache- és a Sziklás-hegység között lakóknak, amit a műveltebbje magától a miniszterelnöktől már jó ideje tud: a világot Donald Trump hivatott megmenteni.

Csillag István: A korbácsfonó
Szabadság Klub

Csillag István: A korbácsfonó

A tengerkorbácsolás meg folytatódhat tovább, hiszen a jó nép – ha már nem fussa kenyérre – kajolja a demagógiát, a koncra váró oligarchák meg előre örülnek, ha néhány multi ennyi szakszerűtlenség után bedobná a törölközőt és ők – a főnök jóváhagyásával – megvásárolhatnák (szarért-húgyért) üzleteiket.

Arató András: Novák Katalin felnőtt a feladathoz
Szabadság Klub

Arató A.: Novák Katalin felnőtt a feladathoz

Gondolatainak szárnyalása megközelíti, talán meghaladja a Nemzet Fürkészéét is, máshoz meg nem hasonlítjuk, mert el akarjuk kerülni a szentség- és felségsértés gyarló bűnét. Államfőnőnk nem elégedett meg azzal, hogy egy pontot kanyarítson a 12 már meglévő elé (amelyikben sajtószabadságról, Unióról és egyéb zavaros és liberális eltévelyedések delirálnak), hanem megalkotott egy komplett, vadonatúj tucatos művet, a magyar családok 12 pontját.

Arató András: Életeteket és véreteket! Meg az adótokat.
Szabadság Klub

Arató A.: Életeteket, véreteket, adótokat

Reptér nélkül nincs teljes élet! A mostani kiszolgáltatott helyzetet meg kell változtatni, hiszen ha a nyugati tulajdonos egyszercsak úgy dönt, összecsomagolja és hazaviszi a Liszt Ferencet, itt maradunk rapszódia nélkül, a repülők meg éppúgy nem tudnak leszállni, mint kócsag a magyar tenger lebetonozott partján. És még olcsó is, pusztán két atomblokk negyven százalékába kerül. Ráadásul megvehetjük a saját pénzünkből, annak ellenére, hogy az állampolgár adójának mértéke folyamatosan csökken: míg pár éve egy átlagkereső havonta 25 kiló paradicsommal járult a nemzet kasszájához, ez most már alig 10 kiló.

Gábor György: Lázár János, avagy a mindent elborító sötétség
Szabadság Klub

Gábor: Lázár János, avagy a mindent elborító sötétség

L. Simon László is szólásra emelkedett, miután Lázár János „kivételes államfőnek”, „igaz magyar hazafinak” nevezte Horthy Miklóst. Szerinte figyelembe kell venni zsidó származású honfitársaink érzékenységét. Nos, zsidó származású honfitársaink érzékenysége mellett más érzékenységeket is említhetett volna, mondjuk, hogy világossá tegye, érdemes volna nem zsidó aspektusból is szemügyre venni a kormányzó tevékenységét.

Arató András: Neveitek napjára
Szabadság Klub

Arató András: Neveitek napjára

A történelem szekere nem olyan, mint a vonat, akkor sem áll le, ha nincs hozzá masiniszta. Korunk is megszülte a maga Lőrincét, a lepkék barátját, akinek a kedvéért a legfontosabb csillagok, konkrétan az Isten, a tehetség, a szorgalom és Orbán Viktor ismét összejöttek együttállni, megteremtendő korunk hősét, a legújabb Lőrincet, aki kitűnő példázata annak, hogy az ország kincseit nemcsak szétosztani, hanem összegyűjteni is lehet, ha a feladatra alkalmas bátorak ugyanannak a kornak a szülöttjei.

Vásárhelyi Mária: Deák Ferenc és a lakájsajtó

7/06/2023 15:27

| Szerző: Vásárhelyi Mária

Az, hogy az elmúlt öt évben a kormánypártok által kitartott médiumok – az Átlátszó számításai szerint – körülbelül 400 sajtóhelyreigazítási és személyiségi jogi pert veszítettek el, azt bizonyítja, hogy a kormánypárti média által indított, közpénzekből finanszírozott karaktergyilkos, lejárató kampányok olyan brutális fordulatszámra kapcsoltak, amelyek végkimenetelének csak a töredékét képes a bírósági vezetés adminisztratív eszközökkel "helyes irányba" terelni. A lakájsajtó közönségét pedig egyáltalán nem zavarja, hogy az orgánum, amelyből tájékozódnak, jószerivel hetente kénytelen nyilvánosan elismerni, hogy hazudott, a fröccsenő sár viszont örökre rajtad marad.

Aki már végigült néhány, általa indított sajtó- rágalmazási- vagy becsületsértési pert, annak nagy eséllyel elmegy a kedve attól, hogy a bíróságon keresse az igazságát. Nemcsak az ügyek beláthatatlan ideig tartó elhúzódása, a tárgyalások légköre és gyakran megalázó mivolta, a bírók esetenkénti felkészületlensége miatt, hanem azért is, mert a végeredmény teljesen kiszámíthatatlan és az ítéleteknek, a kormány által kitartott médiumok esetében semmiféle visszatartó hatása nincsen. Sőt, az is egyre gyakrabban megesik, hogy az elmarasztalt fél nem tesz eleget a bírósági ítéletben foglaltaknak. Ráadásul a politikailag igazán kényes ügyekben született jogerős döntések nem egyszer bűzlenek a politikai befolyás érvényesítésétől, mint például legutóbb, a Medián vezetője által indított per esetében.

Az ítéletek első fokon még gyakran vannak köszönőviszonyban az igazsággal, mert itt egyetlen bíró hoz döntést, jó esetben az igazságot keresve, másodfokon és a Kúrián már sokkal ingoványosabb a talaj. Itt már gyakran felmerül annak gyanúja, hogy a politikailag legfontosabb ügyekben a hatalom szája íze szerinti ítélet születik. Ezzel persze nem állítom, hogy a másod- és harmadfokon eljáró tanácsok tagjai között ne volnának tisztességes, szakmailag felkészült, politikailag független bírák, eljáró tanácsok, csakhogy a kormánypártok számára legkényesebb ügyek valahogy nem hozzájuk kerülnek.

Hogy mindezek ellenére, az elmúlt öt évben a kormánypártok által kitartott médiumok – az Átlátszó számításai szerint – körülbelül 400 sajtóhelyreigazítási és személyiségi jogi pert veszítettek el, azt bizonyítja, hogy a kormánypárti média által indított, közpénzekből finanszírozott karaktergyilkos, lejárató kampányok olyan brutális fordulatszámra kapcsoltak, amelyek végkimenetelének csak a töredékét képes a bírósági vezetés adminisztratív eszközökkel „helyes irányba” terelni. És ha ehhez hozzászámítjuk az el sem indított pereket, amelyek száma sokszorosa a peresített ügyeknek, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a hazai lakájsajtó egyetlen érvényes üzenete Deák Ferenc sajtószabadságról tett kijelentésének cáfolata, nevezetesen, hogy hazudni nemcsak szabad, hanem kötelező is.

 
Forrás: Flickr
 

Tudjuk, hogy a sár nagyon könnyen fröccsen bárkire, eltakarítani azonban majdnem lehetetlen. Így azután, hiába dönt úgy a bíróság, hogy egy lejárató kampányban aktívan résztvevő médiumnak helyigazítást kell közölnie, mire a helyreigazítás megjelenik – ha megjelenik – a lejáratni kívánt személyen kívül már senki nem emlékszik az évekkel korábban nagy hullámot kavart botrány részleteire. Csak a botrány marad meg a közös emlékezetben. És a lejárató kampányoknak éppen ez a célja; a botrányba keverés, a hiteltelenítés. A lakájsajtó szellemi verőlegényei húsz éve operálnak ezzel a módszerrel, eredményesen. Hiszen hiába mondja ki évek múltán a bíróság, hogy hazugságokat terjesztettek Juhász Péterről, az Együtt párt vezetőjéről, politikai karrierjét tönkretették, családját meghurcolták. És hiába van Cseh Katalin Momentumos EP-képviselő kezében az ítélet, hogy hazugságokat terjesztettek róla és megsértették magánszféráját, a valóság mégis az, hogy életének egyik legfontosabb eseményét mocsokkal kenték össze, őt és családját is hónapokon keresztül hazug vádakkal illették. Ugyanez igaz Donáth Annára, Alföldi Róbertre és a többiekre, akiket ezekkel a módszerekkel kívánt a kormánypárti sajtó ellehetetleníteni. Gyurcsányról és Bajnairól nem is beszélve.És ez nem ma és nem is tegnap kezdődött. Az egyik első ilyen lejárató kampánynak édesapám, én magam és családom voltunk az áldozatai 1998-tól kezdődően. A korabeli fideszes média – Lovas István vezényletével – éveken keresztül közölt rólunk hazug, becsületsértő, lejárató írásokat. Édesapám azért került célkeresztbe, mert a Soros Alapítvány elnöke volt én pedig azért, mert az igaztalan, hazug vádakkal szemben megpróbáltam megvédeni őt. A közvélemény számára azonban csak annyi jött le ebből, hogy botrányba keveredtem, hogy én afféle botrányhős vagyok. Pedig kevés dolog áll távolabb tőlem.

Nem szeretném felsorolni azokat a ma már a Fideszből kiábrándult közszereplőket és újságírókat, akik úgy vélekedtek, hogy Lovas István, a gyűlöletkampányok szellemi vezére „tizenkilenc én pedig egy híján húsz vagyok”. 1998 és 2010 között szabadidőm nem elhanyagolható részét megalázó bírósági procedúrákon való részvétellel töltöttem. Hankiss Ágnessel szemben indított perem, amelyet – akkor már halott – édesapám nevének gyalázása miatt indítottam ellene, 11 éven keresztül húzódott, míg végül igazat adott nekem a bíróság. Pedig mindössze egy fél mondatról kellett eldönteni, hogy az hazug vagy igaz. Amikor ez véget ért, akkor eldöntöttem, hogy nem akarok többet bíróságra menni. Nemcsak azért, mert nincs szükségem arra, hogy a bíróság – jó esetben – igazságot szolgáltasson számomra, hanem leginkább azért, mert már láttam, hogy valójában semmiféle morális jelentősége és visszatartó ereje nincs az ítéletnek. A lakájsajtó közönségét egyáltalán nem zavarja, hogy az orgánum, amelyből tájékozódnak, jószerivel hetente kénytelen nyilvánosan elismerni, hogy hazudott, a fröccsenő sár pedig örökre rajtad marad.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB