„Klubrádió
Reggeli gyors

"Valótlanul állítottuk, hogy..." – Sorra bukták a sajtópereket a Fidesz propagandistái

18/02/2022 12:39

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok szerint a legnagyobb Fidesz-közeli médiatermékek 54 helyreigazítási pert buktak tavaly – a rekorder a Magyar Nemzet 20 elmarasztaló ítélettel, a második az Origo 13-mal. Ezzel szemben az Átlátszó egyetlen sajtópert sem vesztett el tavaly. Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa beszélt erről a Reggeli gyorsban.

2022. február 18. Reggeli gyors - részlet 22.02.18. Erdélyi Katalin
09:02
00:00
"Ezek az – általában kormányközeli – sajtótermékek lejárató információkat közölnek az ellenzéki politikusokról. Mivel a pereket bukják, egyértelműen hazudnak. Az a tendencia látszik, a cél az, hogy megjelenjen egy hazugság vagy valamilyen negatív információ például a Magyar Nemzetben, amit átvesz az Origó, a közmédia, a Híradó, a PestiSrácok és az összes többi hasonló, a kormánypárti szavazók által olvasott sajtó. Aztán az, hogy – az elmarasztaló bírósági ítélet után – mondjuk egy év múlva megjelentetnek egy három soros apróbetűs helyreigazítást, az már nem zavarja őket. Gyakorlatilag büntetlenül ússzák meg ezeket pereket, hisz a büntetést is közpénzből (a kormányzati hirdetésekből) fizetik" – mondta Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa.

"Régebben az volt a jellemző, hogy valahol eldugva jelentek meg ezek a helyreigazítások, de azóta születtek már olyan bírósági ítéletek, amikben ki volt emelve, hogy ugyanúgy címlapon (ahol az eredeti iromány megjelent) kell közzétenni a helyreigazítást, de azt például éjjel és nagyon rövid ideig teszik meg, amikor nincs akkora elérése a hírnek" – tette hozzá az újságíró.

Erdélyi szerint azért az látszik, hogy működik a jogállam, a bíróságok függetlenek, tehát amelyik sajtótermék hazudik, arról meg is állapítják, és az ellenzéki politikusok (Szabó Tímea, Jakab Péter, Hadházy, Krekó Péter) nyernek.

Az Átlátszó újságírója kiemelte, hogy a cikke nem csak arról szól, hogy a Fidesz-barát sajtótermékek hány pert vesztettek a hazugságaik miatt, hanem arról is, hogy a kormánytól független médiák hogy állnak az ilyen sajtóperekkel.

"A 444, az RTL Klub, a Telex és a 24.hu összesen 5 helyreigazítási pert vesztett el tavaly. Az Átlátszó, továbbá a Magyar Hang és a HVG egyet sem" – sorolta a másik oldal ide vonatkozó statisztikáját Erdélyi Katalin. Egy sajtóperben nem mindegy, hogy az újság, illetve az újságíró véletlenül téved vagy szándékosan torzít, hazudik – tette hozzá.

 

"Egy elmarasztaló ítélet, egy hónap elsötétítés" – tett javaslatot is az újságíró arra vonatkozóan, hogyan lehetne normális működésre kényszeríteni ezeket az orgánumokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Erdélyi Katalinnal
2022.02.04., péntek 08:18
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert