„Klubrádió
Reggeli gyors

Mit ér egy helyreigazítás?

8/02/2019 12:10

| Szerző: Klubrádió

A mi pénzünket költik arra, hogy nekünk hazudjanak – az Átlátszó vizsgálódása szerint így működik a kormánypárti média.

2019. február 08. Reggeli gyors - részlet 19.02.08. Erdélyi Katalin
08:05
00:00

Tavaly 109 helyreigazítási pert vesztett el a kormánypárti média, míg az ellenzéki orgánumok 14-et (ebből néhány még nem jogerős). A hazug cikkek, riportok közlése minden valószínűség szerint tudatosan történik. A mechanizmust Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa világította meg.

A kormánypárti sajtó valamelyik lapja közöl egy valótlan állítást. Ez végigfut az egész birodalmon, átveszik és fő helyen közlik más lapok, rádiók, televíziók. Az igazságukat kereső érintettek egy része sajtópert indít, amennyiben ezt megnyerik, akkor a bíróság helyreigazításra kötelezi a vétkeseket. Az ítélet meghozatala azonban hónapokba telhet, a helyreigazítást pedig a médiumok eldugják valami kevésbé látogatott helyre.

Így tehát a hazugság cáfolata nem jut el az olvasókhoz, hallgatókhoz, nézőkhöz, megmarad a fejekben a régi, feltehetően szándékosan közölt „információ”. A sértettnek tehát meg kell elégednie valamiféle kártérítéssel. Itt jön az újabb csavar. A kártérítést, perköltséget és egyéb költségeket nem a tisztességtelenül eljáró orgánum fizeti valójában, hanem mindenki, mert az adókból létező állami intézmények hirdetésekkel tartják el a lapot, tévét, rádiót.

A pénzünket arra költik, hogy hazudjanak nekünk – fogalmazott Erdélyi Katalin.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.
Műsorvezetők: Pálinkás Szűts Róbert és Pikó András. FOTÓ: Pixabay, Flickr.