„Klubrádió
A lényeg

Újabb pert nyert Hadházy Ákos: valóban lejárató kampányt folytat ellene az Origo

29/12/2021 10:46

| Szerző: Klubrádió

Öt éve húzódó ügy zárult le, melyben a bírósági ítélet szerint az Origo szándékos, kifejezetten ártó szándékú, folytatólagosan elkövetett lejárató kampány folytatott a politikus és családja ellen. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és apja indították a pert.

Újabb pert nyert meg az Origóval szemben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és édesapja. A politikus szerdai Facebook-posztjában azt írta "napra pontosan 5 ÉVE született az aljas lejárató cikk, ráadásul a jogerős ítélet ellenére, a határidő lejárta ellenére sem jelent meg helyreigazítás".

A 2016. december 28-án megjelent, "Hadházy Ákos a Tolna megyei földmutyi közelében” című cikk szerzője azt állította, hogy a politikus édesapja "az új földtörvényt kijátszva szerez földtulajdont strómanokon és életjáradéki szerződéseken keresztül" – emlékeztet a Telex.

A politikus szerint "az Origo mindent megtett, hogy elkerülje, aztán hogy késleltesse a marasztaló ítéletet a "zöldbáró" szüleimre szórt mocsok miatt (akik egyetlen négyzetméter állami földet nem vettek, viszont negyven éve saját kezűleg művelnek -apránként, szintén saját kezűleg telepített- 6,5 hektár szőlőt.)"

"Az Origo az első ítéletet fellebbezte, de az ítéletet az első eljárásban helybenhagyta a fellebbviteli bíróság azzal, hogy a kártérítési összeget jobban kellett volna indokolnia az ítéletnek. Így új eljárás indult, amely megerősítette az összeget."

A bíróság szerint szándékos, kifejezetten ártó szándékú, folytatólagosan elkövetett lejáratókampányról volt szó, és az összegnek nemcsak a kártérítést, hanem a visszatartó hatású büntetést is szolgálnia kell.

"Ehhez pedig még a bíróság szerint is vicc lett volna, ha a büntetés kevesebb, mint az Origo egy újságírójának egyhavi bére" – írta Hadházy.