„Támogassa
Publicisztika
Egy merénylet és a felelősség – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Egy merénylet és a felelősség – Selmeci János jegyzete

Említsük meg itt a baloldali háborúpártizó miniszterelnököt, akinek még a politikai szövetségesét (barátját) ért szörnyű támadás után sem jutott eszébe, hogy neki az országával is, nem csak a pártjával van dolga, és tisztelet persze azoknak, akik az emberség, az összetartás hangján szólaltak meg, és gondolkozzon el picit mindenki, aki akár egy pillanatig bárkinek a halálát kívánta.

Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Mélyfúrás – Rózsa Péter jegyzete

Nem számítanak a szakmai vélemények, a műszaki és egyéb okok egy politikailag felértékelt terv megvalósításakor. Csak az számít, hogy a kormány vezetője mit akar. És hogy mit akar általa például egy igazi nagyvezér, a kínai kommunista párt és kormány első embere, Hszi Csin-ping. Rózsa Péter jegyzetében a zalai olajmezőtől és Rákosi elvtárstól jut el napjainkig.

Orbán Viktor kalandjai a szuverenitás és a családi üzlet között – Kárpáti Iván jegyzete

5/12/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Akik őt Európában jobban ismerik, mint mi, nyilván tudják, hogy mennyi az ára Orbán Viktor szuverenitásának. Tisztában vannak vele, hogy a klánnak szüksége van az európai adófizetők pénzére, egy ponton túl nincs "szabadságharc", csak üzleti érdekek. Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyorsban.

2023. december 05. Esti gyors-részlet (2023.12.05. Kárpáti Iván jegyzete)
02:00
00:00

A szokásos stratégiája megint beválni látszik Orbán Viktornak. Nem az országnak, neki. Az uniós politikusok és a nyugati sajtó azt találgatja, vajon elvből blokkolja, hogy elinduljanak a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásáról, vagy ennek ürügyén próbálja kicsikarni a jogállamisági problémák miatt blokkolt eurómilliárdokat.

Elvekről nehéz lenne a miniszterelnök kapcsán vitatkozni, mert többnyire üzleti, hatalomtechnikai érdekei vannak és ehhez van szabva az ideológia. A háború újabb remek lehetőséget adott neki, hogy a világpolitika színpadára felkerüljön, legalább a statiszták közé, néhány sornyi saját szöveggel. Macron francia elnök most azzal tiszteli meg, hogy Élysée-palotába invitálja csütörtökre, egy kis baráti unszolásra. Orbán elégedett mosollyal az arcán fog kikászálódni az autóból, elcammogni a díszőrség előtt, meglapogatni az elnök hátát. Tényező lett megint, pusztán annak a ténynek köszönhetően, hogy egy EU-tagország miniszterelnökeként olyan eszközöket biztosít számára a szervezet, ami saját súlyánál és jelentőségénél nagyobb zsarolási potenciált biztosít neki.

Ennek hátterére amúgy a napokban egész őszintén rávilágított a külügyi intézetben tartott eligazításon: keménynek kell lenni, hogy majd legyen miből engedni. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a háttérben a végén mindig enged – a sokat szidott orosz szankciókat is simán megszavazta -, itthon pedig utcai harcosnak, illetve legújabban nindzsának van eladva, az erre fogékony közönségnek. Akik őt Európában jobban ismerik, mint mi, nyilván tudják, hogy mennyi az ára Orbán Viktor szuverenitásának. Tisztában vannak vele, hogy a klánnak szüksége van az európai adófizetők pénzére, egy ponton túl nincs „szabadságharc”, csak üzleti érdekek.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2023. december 5-i műsorában hangzott el. Kiemelt képünk Orbán Viktor TikTok-oldaláról származik, a videó címe: Nindzsakormány.