„Klubrádió
Esti gyors

A miniszter félreért – Rózsa Péter jegyzete

30/11/2023 18:02

| Szerző: Rózsa Péter

A meghosszabbítjuk Bicskéig mára a NER csakazértis politikájának szerves része lett. Nem az a lényeg, hogy jó, hasznos, ésszerű valami, csak az a fontos, hogy a miénk legyen, mint ama bizonyos magyar narancs.

2023. november 30. Esti gyors-részlet (2023.11.30. Rózsa Péter jegyzete)
02:33
00:00
Komoly, nagy újságok járhatnak kormányinfóra, a Dörmögő Dömötör például nem – válaszolta Gulyás a 444 munkatársának arra a mai kérdésre, hogy miért nem mehet a Magyar Hang a tájékoztatóra. Vagyis a Magyar Hang változatlanul ki van tiltva a kormányinfókról.

Erről a következő, régi pesti vicc jutott az eszembe: amikor megnyíltak a közvécék, egy vidéki földesúrral a vécés néni közölte, hogy a használatért fizetni kell, és vigyázzon, mert minden ajtónyitás 2 fillérbe kerül. Ezen a vendég annyira felháborodott, hogy dühödten ki-be nyitogatni kezdte az ajtót, miközben azt kiabálta, hogy ide nézzen, így mulat egy magyar úr!

Így mulat tehát a magyar kormány is. Megmutatja, ki az úr az országban. Ugyanis azzal például, hogy a Magyar Hangot nem engedi be a tájékoztatóra legalább 25-30 ezer olvasóval kevesebbhez jutnak el az információk. Tehát ennyit veszít a hírversenyben.

Mint ahogy az sem zavarja, hogy miközben jó 30 milliárd forinttal tovább dagasztja jövőre a kormánymédia kasszáját, addig ezzel párhuzamosan egyre kevesebben nézik ezeket a csatornákat. A meghosszabbítjuk Bicskéig mára a NER csakazértis politikájának szerves része lett. Nem az a lényeg, hogy jó, hasznos, ésszerű valami, csak az a fontos, hogy a miénk legyen, mint ama bizonyos magyar narancs. A Magyar Hang nem a miénk, tehát ignoráljuk.

Dörmögő Dömötör

Ami pedig a Dörmögő Dömötört illeti, teljesen érthető a NER szóvivő miniszter álláspontja, hiszen ez egy ellenséges orgánum – ha majd lesz az a bizonyos szuverenitás védelmi törvény, talán még be is tilthatják, hiszen már azzal sérti a nemzet feletti nemzeti kormány kényes ízlését, hogy 1957-ben a Magyar Úttörő Szövetség lapjaként indult. És még mindig itt dörmög.

Ez azért felháborító. Vagy nem, és Gulyás Gergely csak amolyan viccnek szánta, hogy a Magyar Hangot lekicsinyelje, pardon, ledörmögje. Elég felelőtlen dolog ez tőle. Mert mi lesz, ha a fideszesek kedvenc szócsöve, vagyis az ő hazájuk felkapja vizet, s meg sem várva a szuverenitási törvény hatályba lépését kommunista múltjára tekintettel a lap azonnali betiltását követeli? Lenne egy újabb trófea a pártiroda polcán, s a Meseország mindenkié, a Fülöp-szigeteki melegpáros fotója mellé kerülhetne Dörmögő Dömötör is. Hogy mikor lesz tilos az A, arra azért egyelőre várni kell.

Rózsa Péter jegyzete a 2023. november 30-i Esti gyorsban hangzott el.