„Klubrádió
Esti gyors

Horn Gábor: Primitív kampányeszköz a szuverenitásvédelmi törvény, de a fortélyos félelmet erősítheti

30/11/2023 21:13

| Szerző: Klubrádió

Horn Gábor szerint lebutított és primitív kampányeszköz az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvény, ráadásul választási csalásnak is nevezte, mert 10-12 milliárdot költ el a Fidesz a "nemzeti konzultációra". Ugyanakkor azt tartja benne a legveszélyesebbnek, hogy a "fortélyos félelmet" erősítheti egy civil szervezetben vagy újságíróban.

2023. november 30. Esti gyors - részlet 2023.11.30. Horn Gábor
07:48
00:00

A szuverenitásvédelmi törvényről kérdeztük Horn Gábort, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökét az Esti gyorsban. Azt mondta: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője maga is jelezte, hogy ez a törvénytervezet nem fog átmenni a különböző európai uniós szűrőkön. Szerinte nem is erről van szó, végtelenül leegyszerűsített kampányfogással állunk szemben: fél év múlva választások jönnek, amelyeknek a Fidesz számára nemzetközi és hazai tétjük is van, ehhez kell valamiféle téma. Soros György már 93 éves, ráadásul sose volt aktív alakítója a nemzetközi politikának, míg most ismerkedhetünk meg a fiával – nem is a Fidesz, hanem a kormány által.

Összegezte, szerinte lebutított és primitív kampányeszközről van szó, és nem is ez a legrosszabb benne, hanem az, hogy választási csalás, ugyanis 10-12 milliárd forintot költ el a Fidesz erre az egy eszközre, a nemzeti konzultációra, ami a „szuverenitási bornírtság” körbejárását jelenti. Brüsszeleznek benne keményen, holott „Brüsszel mi magunk vagyunk”; ha valaki meg tudja állítani az európai uniós döntési folyamatokat, az maga Orbán Viktor, aki azonban megszavazta a közös döntések nagy részét Brüsszelben vagy Strasbourgban a különböző kormányfői találkozókon.

Ez az egész dolog arra jó, mondta Horn Gábor, és ezt tartja benne a legveszélyesebbnek, hogy azt a bizonyos fortélyos félelmet erősíti. Az öncenzúrát, hogy egy civil szervezet elkezdjen azon gondolkodni, hogy elfogadhat-e pénzt és kitől, vagy hogy egy újságíró attól tartson, hogy ha megírja az igazságot, akkor a „külföldi judeo-plutokrata finánctőke” eszközeként írnak róla és meghurcolják.

 
"Nemzeti konzultációs" plakát, még Alex Soros kezével, kép: Klubrádió
 

Nemzetellenes politikának nevezte, hogy a kormány elveszi a lehetőségét annak, hogy Magyarország a jelenlegi, nagyon nehéz helyzetben korrigálni tudjon. Ugyanis Orbánék a szakértő régóta szerint tisztában vannak azzal, hogy a 2024-es választásokig nem jutnak hozzá EU-s pénzekhez, és abban reménykednek, hogy ott a szélsőjobboldal annyira előretör, hogy ezt kikényszerítheti. Ehhez képest az ember „mosolyogva és tragikusan nézi, ahogy szerencsétlen Navracsics Tibor jön az újabb és újabb dátumaival”.

Az önkormányzati választási rendszer megváltoztatásának terve is szóba került a beszélgetésben. Budapesten Horn Gábor szerint az ellenzék nem rontott, hanem javított a pozícióin, ezért a fővárosban a Fidesz félhet a választástól. Szerinte erre van kitalálva „az egyáltalán nem a Mi Hazánk által létrehozott”, de a szélsőjobboldali párt érdekeit is szolgáló törvénymódosítás. Ugyanakkor a szakértő szerint ha ez a javaslat a választás után kerülne elő, és arról szólna, hogy a következő (tehát nem a fél év múlva sorra kerülő) választásra esetleg visszaállítsák a 2014 előtti, listás szavazást, akkor ez értelmezhető, végiggondolható lenne. De nem ez történik, hanem az, hogy ha a Fidesznek épp nem jó egy aktuális választási törvény, akkor megváltoztatja, és ehhez használja „gátlástalanul” a Horn Gábor szavai szerint teljesen elfogadhatatlan politikai szereplőket. A szakértő hangsúlyozta, a budapestiek ezzel szemben annyit tehetnek, hogy elmennek a reményei szerint létrejövő közös listára szavazni és bebizonyíthatják, hogy hiába a machináció itt Budapesten.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Esti gyors
2023. november 30., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Horn Gábor