„Köszönjük,
A lényeg

KDNP-s képviselő: Akár készen is állunk támogatni az önkormányzati választás szabályainak átírását

30/11/2023 20:39

| Szerző: Klubrádió

Egy fideszes sem vett részt a rendkívüli parlamenti ülésen, a kormánypártokat a KDNP-s Nacsa Lőrinc képviselte, de felszólalása után pár perccel ő is elhagyta az üléstermet.

Bár a Fidesz-KDNP képviselőinek aláírására volt szükség, hogy rendkívüli parlamenti ülésen vitázzon az Országgyűlés a választási törvény módosításáról, sem a Fidesz, sem a KDNP nem állított vezérszónokot a vitára, és nem is vettek részt az ülésen.

Az egyetlen kormánypárti hozzászóló a KDNP-s Nacsa Lőrinc volt, aki először is örömét fejezte ki, hogy az elmúlt hetekben széles körű közéleti vita alakult ki a választási törvény módosításáról.

„A magunk részéről ezt az önkormányzati módosítást akár készen is állunk támogatni” – mondta, de ennél több nem derült ki a kormánypártok álláspontjáról az alig két perces felszólalásból. Ez is több volt már annál, mint ami csütörtök reggel az igazságügyi bizottságban történt, ahol bármifajta megszólalás nélkül szavazták meg a fideszes képviselők a két javaslat tárgysorozatba vételét.

Pár perccel később Nacsa is elhagyta az üléstermet, így már egyetlen kormánypárti képviselő sem vett részt a parlamenti vitán. Egyedül Répássy Róbert igazságügyi államtitkár ülte végig a felszólalásokat, de ő egyszer sem szólalt meg. Az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Párbeszéd nem vett részt a vitán, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Mi Hazánk állított vezérszónokot.

A szélsőjobbos Mi Hazánk által benyújtott módosító javaslat lényege, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg, ne a kerületi polgármesterek kerüljenek a testületbe. Ez hasonló lenne a 2014 előtti rendszerhez, de a listaállítás feltételei jóval enyhébbek. Tóka Gábor, a CEU professzora szerint a Fidesz sejthető a javaslat mögött.

(via Telex.hu)