„Támogassa
A lényeg

Kezdődik a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomag parlamenti tárgyalása

28/11/2023 09:11

| Szerző: Klubrádió

Az úgynevezett szuverenitásvédelmi javaslatokat tárgyalja a parlament. A fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott elfogadásra váró jogszabállyal létrehoznák például a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. Ennek feladata lenne feltárni és vizsgálni az olyan tevékenységeket, amelyeket más állam, külföldi szerv, szervezet érdekében végeznek és azok sérhetik vagy veszélyeztethetik az ország függetlenségét, önállóságát, ide értve a választások külföldről történő befolyásolására irányuló esetleges kísérleteket.

Az újonnan tervezett hivatal a költségvetésben is külön finanszírozást kap majd. A kormány emellett kezdeményezte az alaptörvény tizenkettedik módosítását, amelynek értelmében az alkotmányos önazonosság védelme érdekében egy független szerv jön létre. Az alaptörvénybe a tervek szerint  azt is beleírják, hogy "a haza védelme nemzeti ügy".

Haraszti Miklós, az EBESZ volt sajtószabadság-referense a Megbeszéljük keddi adásában arról beszélt, az új szuverenitásvédelmi hivatal úgy működik majd, mint a rendszerváltás előtt a Belügyminisztérium III/I, III/II és III/III csoportja együtt, és aligha lehet elszámoltatni, hiszen nem minősül közigazgatási szervezetnek, saját törvényei vonatkoznak rá.