„Klubrádió
A lényeg

Benyújtották a szuverenitásvédelmi törvényt

22/11/2023 07:00

| Szerző: Klubrádió

Kedd este Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta a parlamentnek a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény javaslatát, valamint egy másik javaslattal létrehoznának egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt is.

A javaslat alapján az önkormányzati választáson jelölő szervezetként induló szervezetek nem használhatnak fel külföldi támogatást. Valamint nem folytathatnak külföldi támogatásból a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenységet az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán induló jelöltek sem. Ha valamelyik civil szervezet megszegi ezeket a szabályokat, az adóhatóságnak törölnie kell az szja 1 százalékos felajánlásra jogosultak nyilvántartásból.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Kocsis Máté. Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd
 

Az a jelölt, aki a kampányhoz tiltott külföldi támogatást fogad el, három év börtönt kaphat.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SzVH) a javaslat szerint egy elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató autonóm államigazgatási szerv lenne, aminek az elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre. A hivatal munkáját a Rogán Antal alá rendelt titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ információkkal és egy kutatóintézet segíti majd. (A 444 nyomán)