„Támogassa
Reggeli gyors

Lakner: A kormány az EU elvárásai és saját belpolitikai érdekei közt egyensúlyozik

20/11/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azon gondolkoznak, hogy mi az, amit egy ilyen törvény elbír, és nem megy drasztikusan szembe az EU elvárásaival – foglalta össze véleményét Lakner Zoltán politológus a tervezett szuverenitásvédelmi törvényről. Szerinte ezért késlekedhet a jogszabály megjelenése, mert a kormány még nem mondott le teljesen az uniós forrásokról.

2023. november 20. Reggeli gyors - részlet 23.11.20. Lakner Zoltán
09:15
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Fidesz-kongresszuson kihívó nélkül újraválasztott Orbán Viktor pártelnök a többi között arról beszélt, hogy benne van még szufla. Bár ez kétségtelenül igaznak tűnik, a miniszterelnök egyéb kijelentései kapcsán felmerül a gyanú, hogy egy párhuzamos valóságot igyekszik elhitetni közönségével – vetette fel a Reggeli gyors hétfői adásának műsorvezetője, Szénási Sándor.

"Az a lényege az ilyen pártkongresszusoknak, hogy a valóságverziót tálalja fel Orbán Viktor, amelyet sugározni kíván, és amelyet szeretné, ha hallanák hívei" – mondta a felvetésre reagálva Lakner Zoltán politológus. A Jelen főszerkesztője hozzátette, ezt "különböző science fiction elemekkel tarkítva", a korábbi ígéretek pontatlan felidézésével tette meg Orbán. Példaként emelte ki, hogy a várakozások alatti mértékben növekedett a gazdaság a harmadik negyedévben. Ez egyben azt is jelenti, hogy az év egészében mínuszban lesz a növekedési ráta, noha korábban Nagy Márton és Orbán is 1,5 százalékos növekedésről beszélt 2023. egészére vonatkozóan. Ezt most Lakner szerint nagyon szeretné a kormány, ha a hívek elfelejtenék.

 
 Lakner Zoltán politológus Fotó: Facebook
 

"Csak nem bír megszületni a szuverenitásvédelmi törvény"

A több hete belengetett, úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban Orbán annyit mondott, hogy készül. Lakner felhívta a figyelmet arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígérete szerint ennek részleteit "már hat napja ismernünk kellene". Annak okát, hogy "csak nem bír megszületni a törvény" abban látja, hogy a kormány szerinte még mindig nem mondott le az uniós forrásokról. Megjegyezte, ezzel ellentmond az általa is fajsúlyosnak tartott elemzők véleményének. Úgy tűnik Lakner számára, hogy a kormány saját belpolitikai érdekei és az Európai Unió – ezen érdekekkel jellemzően ellentétes – elvárásai közt egyensúlyozik. "Azon gondolkoznak, hogy mi az, amit egy ilyen törvény elbír" – foglalta össze véleményét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2023.11.20., hétfő 8:12
Riporter: Szénási Sándor