„Támogassa
A lényeg

Pressman: Aggasztó a szuverenitásvédelmi törvény ötlete

16/11/2023 17:46

| Szerző: Klubrádió

A svéd NATO-csatlakozás magyarországi halogatásáról és a szuverenitásvédelminek nevezett, egyelőre még nem publikus törvénytervezetről is nyilatkozott csütörtökön a Reutersnek az Egyesült Államok budapesti nagykövete. David Pressman azt mondta: az Egyesült Államok biztos abban, hogy Svédország hamarosan NATO-tag lesz.

„A kormány legfelsőbb szintjein ismételten biztosítottak arról, hogy Magyarország nem utolsóként ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását” – fogalmazott Pressman. A Reuters emlékeztet: a NATO bővítéséhez még a török és a magyar parlamentnek kell megszavaznia a svéd csatlakozást.

A hírügynökség szerint a Budapest és Washington közötti kapcsolatok megromlottak a késlekedés miatt, valamint azért, mert Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai agresszió ellenére továbbra is szoros kapcsolatot ápol Moszkvával – részben a nem enyhülő energiafüggőség miatt –, és bár elítéli Ukrajna lerohanását, „visszafogottan bírálja” Vlagyimir Putyin elnök lépéseit.

Pressman, aki az LMBTQ-jogok, illetve az októberi pekingi Orbán-Putyin találkozó miatt is vitába keveredett a magyar kormánnyal, arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokat aggasztja a Fidesz által erőteljesen tematizált szuverenitásvédelmi törvényjavaslat is. „Amennyiben ez a törvényjavaslat a független civil társadalom és a médiaszervezetek kriminalizálására és/vagy megfélemlítésére irányulhat, az nagyon veszélyes. Remélem, hogy Magyarország nem ezt az utat választja” – mondta erről a nagykövet.

A Reuters emlékeztet: a Fidesz egyik törvényhozója szeptemberben azt mondta, hogy az új törvényjavaslat, amely a külföldi befolyást venné célba, „baloldali újságírókra, kvázi civil szervezetekre” és politikai pártokra vonatkozhat.

(via 444.hu)