„Klubrádió
A lényeg

Kész a Fidesz szuverenitásvédelmi törvényjavaslata

8/11/2023 12:20

| Szerző: Klubrádió

Elkészült a Fidesz szuverenitásvédelmi törvényjavaslata, de az uniós tárgyalások miatt kivárnak annak parlamenti benyújtásával, írja a hvg24 belső forrásokra hivatkozva. 

Kocsis Máté frakcióvezető szeptemberben jelentette be, hogy a kormány úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtana be azon politikusok, pártok, civil szervezetek és médiaszolgáltatók ellen, amik külföldi finanszírozásból is szereznek támogatást. Ennek részeként új - az ombudsmani hivatalhoz hasonló - állami szervet hoznának létre, Alaptörvényt és büntető törvénykönyvet is módosítanának.

Civilizáció koalíció
 

 

A szuverenitásvédelmi törvény lényegében a külföldi támogatás elfogadásának tilalma. A parlamentnek alárendelt szerv vezetőit az államfő nevezné ki, és Állami Számvevőszékhez hasonlóan szankcionálnák a választásokon jelöltet állító pártokat, támogató civil szervezeteket, veszélyt jelentő sajtótermékeket, és időnként a nyilvánosság előtt számolnának be az adatgyűjtésükről.

A kormány először 2014-ben ugrott neki a „külföldről támogatott” magyar civil szférának az Ökotárs-ügyben, - a vegzálásoknak, házkutatásoknak, lejárató kampányoknak nem lett eredménye, végül semmilyen etikátlanságra, törvénytelenségre nem derült fény -, néhány évvel később pedig megszületett, majd kimúlt-átalakult a civiltörvény, ami garantálta a magyar civil szféra máig tartó démonizálását. (A 444 nyomán)