„Klubrádió
Reggeli gyors

Transparency: Az Európai Bizottságnak nem fog tetszeni a szuverenitásvédelmi törvény

26/09/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az egészen biztos, hogy az Európai Bizottságnak nem fog tetszeni a szuverenitásvédelmi törvény, ez tovább rontja a kormány esélyeit arra, hogy elhozza a brüsszeli pénzeket. A 28 milliárd euró sem drága azért cserébe, hogy a kormány hergelheti az embereket Brüsszel, vagy épp Svédország ellen – véli Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója.

2023. szeptember 26. Reggeli gyors - részlet 23.09.26. Martin József Péter
10:39
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője múlt héten jelentette be, hogy szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot nyújtanak be a külföldről finanszírozott újságírók és civil szervezetek ellen.

"Csak nagyon korlátozottan szabad foglalkozni ezzel, mert nyilvánvalóan provokációról, illetve megfélemlítésről van szó" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója. "A magyar politika monopolizálása az elmúlt évtized közepéig megvalósult, azóta már csak finomhangolást végeznek" – foglalta össze. Hozzátette, azok, akik eddig is kritizálták a rendszert, aggályos dolgok miatt – ezekből nem kevés van –, ezután sem riadnak vissza.

Azzal kapcsolatban, hogy a törvénnyel a Büntetőtörvénykönyvet és az Alaptörvényt is módosítják, Martin kifejtette, ebből is az látszik, hogy a kormány számára semmi sem drága. Már a norvég alap eljátszásával is sok milliárd eurótól esett el Magyarország.

"Az egészen biztos, hogy Európai Bizottságnak nem fog tetszeni a szuverenitásvédelmi törvény, ami azt is jelenti, hogy rontja a kormány esélyeit arra, hogy elhozza a brüsszeli pénzeket. Így a 28 milliárd euró sem drága, azért cserébe, hogy hergelhetik az embereket Brüsszel, vagy épp Svédország ellen" – mondta. Hasonló volt a Stop Soros törvénycsomag során folytatott kampány is.

Megjegyezte, valahányszor a civilszervezetek ellen hoztak törvényeket, azok rendszerint figyelemelterelésként működtek, hiszen az újonnan támasztott követelményeket a komolyan vehető civilszervezetek addig is teljesítették. Retorzióktól nem tart a szakember, bízik az Európai Unió tagságával járó minimális védelemben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Martin József Péterrel
2023.09.26., kedd 8:15
Riporter: Dési János