„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Az infláció elleni eszközök működnek

25/09/2023 14:27

| Szerző: Klubrádió

"Az infláció letörésére bevetett kormányzati intézkedések működnek, de ha az infláció jelentős részéért felelős üzemanyagáraknál be kell ismét avatkozni, a kormány meg fogja tenni" – mondta Orbán Viktor őszi ülésszak első napján.

Az őszi ülésszak első napja szokás szerint Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával indul. Hivatalosan ilyenkor a két ülésszak közti történésekről és kormányzati döntésekről számol be a képviselőknek, de várhatóan szó lesz a távlatos terveiről, vízióiról is, amelyekről az elmúlt időszakban több fórumon is beszélt a miniszterelnök. Felszólalására mind a kilenc frakció reagálhat, de pár órával később a kormányfő még az azonnali kérdések órájában is kaphat kérdéseket.

Előzetes várakozások szerint Orbán beszéde hozhat akár további mozgást a forint árfolyamában, amely délre 392 közelébe gyengült az euróval szemben. A múlt hét második felében már érezhetően megbillent a magyar deviza árfolyama, amikor a magyar gazdaságpolitika irányítói, Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter szólaltak meg a közgazdász vándorgyűlésen.

A miniszterelnök rögtön kiefejtette, sikerrel rendezték meg az atlétikai vb-t. Beszélt az orosz-ukrán háborúról is, mely szerinte folytatódni fog, ennek kapcsán megjegyezte: "Ukrajnát semmiben nem támogatjuk". Ehhez képest a hazai haderő fejlesztéséről beszélt. Harci drónok hazai gyártását tevezik.

"Az infláció letörésére bevetett kormányzati intézkedések működnek, elérhető az év végére egy számjegyű infláció" – folytatta Orbán, megjegyezve: ha az infláció jelentős részéért felelős üzemanyagáraknál be kell ismét avatkozni, a kormány meg fogja tenni.

Energiaügyben úgyvélekedik, a Kelet és a türk világ szerepe nőni fog, lassan és biztosan megkerülhetetlenné válik.

Pénz helyett törvénymódosítással mentené ki a Magyar Nemzeti Bankot, amely komoly adósságot halmozott fel.

Orbán továbbra is azt hangoztatja, hogy a jogállamisági aggályok miatt visszatartott uniós források "járnak" Magyarországnak.

Magyarország politikailag elég stabil, gazdasága elég erős, hogy letörje az inflációt, megvédje a munkahelyeket és a nyugdíjakat, és a következő időszakban gazdasági sikereket érjen el – zárta beszédét Orbán, majd mindenkinek kiállást kívánt "a saját őrhelyén".

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Az ellebzéki oldalról többen reagáltak:

A párbeszédes Szabó Tímea azt emelte ki, hogy bár a szuverenitásról Orbán a beszédében több helyen beszélt, azt mégsem említette meg, hogy az új orosz iskolai tankönyvben 56-ot fasiszta lázadásnak minősítették. Egyúttal Rákosihoz hasonlította Orbán szuverenitását.

Ungár Péter hiányolja a nemzeti konszenzust geopolitikai kérdésekben. Az LMP frakcióvezetője hozzátette, szerinte ebben a "radikális ellenzék" és a kormány sem érdekelt.

Források: hvg.hu, Telex