„Támogassa
A lényeg

A kormány visszavonta a rendeletet, amely megtiltotta a civil szervezetek névtelen támogatását

17/07/2021 07:35

| Szerző: Klubrádió

Alig két hetet élt a kormányrendelet, amelynek alapján fel kellett volna tüntetni minden egyes adományozó nevét, aki civil szervezetet támogat – szúrta ki a 444. A Magyar Közlönyben péntek éjjel jelent meg, hogy a kormány törli ezt a módosítást.

A július elsején hatályba lépett és a jelek szerint bő két hétig érvényes rendelet azt tartalmazta, hogy az egyesületeknek és alapítványoknak fel kell tüntetniük, kitől mennyi pénzt kaptak. Az volt az elképzelés, hogy az adatokat a kormánynak kell elküldeni, minden évben.

A kormányrendelet azt is előírta, hogy mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz. Ilyen esetekben azt kellett jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégeknél például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit.

Hogy mi történt, mi vezetett a visszavonáshoz (amely szombattól hatályos), azt nem lehet tudni. Az biztos, hogy a július elsején életbe lépett – és ezek szerint mostanáig érvényes – módosítás óriási felháborodást váltott ki. 

19 ismert civil szervezet – a többi között az Amnesty International, a Greenpeace, a TASZ,a Magyar Helsinki Bizottság, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs és a Háttér Társaság – a rendelet viharosan gyors életbe léptetése után közös tiltakozó közleményt adott ki.

Ahogy a hvg felidézi, Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár ezután azt mondta, hogy csak az 500 ezer forint fölötti adományozókat kell majd megnevezni. De ez a rendeletbe nem került be.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a rendelet egyébként a kormányhoz közel álló alapítványokra is vonatkozott volna, nekik is elő kellett volna állniuk az adatokkal. Köztük a felcsúti focicsapatot működtető "A Felcsúti Utánpótlásért Nevelésért Alapítvány", amely 2011 óta már majdnem 28 milliárd forint támogatást kapott.