„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti: A szuverenitásvédelmi hivatal úgy működik majd, mint a III/I, a III/II és a III/III együtt

27/11/2023 16:15

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az új szuverenitásvédelmi hivatal úgy működik majd, mint a rendszerváltás előtt a Belügyminisztérium III/I, III/II és III/III csoportja együtt, és aligha lehet elszámoltatni, hiszen nem minősül közigazgatási szervezetnek, saját törvényei vonatkoznak rá –   véli Haraszti Miklós, az EBESZ volt sajtószabadság-referense.

2023. november 27. Megbeszéljük - részlet 23.11.27. Haraszti Miklós
15:41
00:00

Továbbra is bizonytalanság övezi a kormány szuverenitásvédelmi törvénytervezetét, amelynek eddig ismert tartalma alapján szinte bármilyen módon fel lehet használni olyanokkal szemben, akik valamilyen módon kritikát mernek megfogalmazni a kormánnyal szemben.

Legutóbb Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa fogalmazta meg kritikáját a tervezettel és az annak nyomán felállítandó hivatallal kapcsolatban: "az a javaslat, hogy Magyarországon hozzanak létre egy szuverenitásvédelmi hivatalt, amely széles hatáskörrel rendelkezne minden olyan szervezet vagy személy ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy külföldi érdekeket szolgál, vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti, jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve, így azt el kell vetni".

"Első sorban titkosszolgálati törvénynek tartom" – mondta a Megbeszéljük hétfői adásában Haraszti Miklós újságíró, az EBESZ volt sajtószabadság-referense. Hozzátette, a tervezet a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényre vonatkozó kiegészítést is tartalmaz: "a Nemzeti Információs Központ (NIK), a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény szerinti feladatok ellátásának elősegítése céljából rendelkezésére áll a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak".

Ezt Haraszti úgy fordítja le, hogy a titkosszolgálatokat összesítő csúcsszerv, a NIK az új hivatallal együtt vizsgálódik, ha bármely személlyel, szervezettel, médiummal kapcsolatban gyanút fogalmaznak meg, hogy a demokratikus működést befolyásoló céllal tartanak fent kapcsolatot külfölddel. Haraszti szerint az új hivatal úgy működik majd, mint a rendszerváltás előtt a Belügyminisztérium III/I, a III/II és a III/III csoportja együtt, és aligha lehet elszámoltatni, hiszen nem minősül közigazgatási szervezetnek, saját törvényei vonatkoznak rá.

 
Haraszti Miklós
Fotó: Youtube
 

Némileg ellentétes véleményét fogalmazta meg a témával kapcsolatban Polyák Gábor médiajogász. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint a kormánynak eddig is megvolt minden hivatala arra, hogy "végrehajtsák Orbán Viktor akaratát".

2023. november 27. Megbeszéljük - részlet 23.11.27. Polyák Gábor
14:48
00:00

A beszélgetéseket a lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023.11.27., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György