„Támogassa
A lényeg

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa: A szuverenitásvédelmi törvény fegyver lehet bárki ellen

27/11/2023 11:16

| Szerző: Klubrádió

Dunja Mijatović a törvény olyan jogokkal ruházza fel a szuverenitásvédelmi hivatalt, amely jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve, így azt el kell vetni.

"Az a javaslat, hogy Magyarországon hozzanak létre egy szuverenitásvédelmi hivatalt, amely széles hatáskörrel rendelkezne minden olyan szervezet vagy személy ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy külföldi érdekeket szolgál, vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti, jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve, így azt el kell vetni" – írta Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a tanács hétfőn kiadott hírlevelében.

Kitért arra is, hogy a törvényjavaslat homályos, így ha jelenlegi formájában fogadja el a magyar parlament, azt bárki ellen fegyverként használhatják fel, elég csak ráfogni valakire, hogy a demokratikus működést befolyásolja.

Mijatović már korábban is kifogásolta a magyar végrehajtói hatalom túlzott hatáskörét.

Mijatović szerint „az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság magyarországi működésére ilyen messzemenő következményekkel járó törvénytervezeteket átfogó vizsgálatnak és érdemi konzultációnak kell alávetni, mielőtt a parlament elé terjesztik őket”. Ezért felszólította a magyar parlamentet, hogy tegye félre a törvényjavaslatokat, és „használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére, összhangban az Európai Egyezménnyel és az Európa Tanács alapvető értékeivel.”

(444)