„Támogassa
Reggeli gyors

Majtényi: A megfélemlítés a szuverenitásvédelmi törvény célja

29/11/2023 11:24

| Szerző: Klubrádió

Kedden tárgyalta a parlament azt a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot, amit a kormánypárt egy hét csúszással múlt héten nyújtott be az országgyűlésnek. Érinti-e az ellenzéki sajtót a szuverenitásvédelmi törvény, mi lehet ennek a célja? Erről kérdezte Para-Kovács Imre Majtényi László alkotmányjogászt, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét a Reggeli gyorsban.


2023. november 29. Reggeli gyors - részlet 23.11.29. Majtényi László
12:54
00:00
"Egy általános eszközt ad a Fidesz hivatalainak és bűnüldöző szerveinek a kezébe ez a törvény, ami miatt van okunk a szorongásra. Önnek mint újságírónak, nekem mint egy civil szervezet elnökének – mondta Majtényi a szuverenitásvédelmi törvényjavaslattal kapcsolatos lehetséges célokról. "Biztos vagyok abban, hogy egyikünk sem fog megijedni. De ahogy a civil törvény annak idején, ez is arra szolgál, hogy megfélemlítsenek minket, és nagyon kellemetlen akciókat folytathatnak a szabad sajtóval szemben is, és mindenkivel szemben, aki a szabadság elkötelezettje, különösen ezeknek a szervezeteivel" – fogalmazott.

"Korábban titkosszolgálatinak mondható eszközökkel élhet a létrejövő szuverenitásvédelmi hatóság, amihez nem vagyunk hozzászokva" – hangsúlyozta Majtényi, hozzátéve, "érdekes, hogy Rogán Antal felügyeli a törvényjavaslatot, aki két dologért felel: az állami propagandáért és a titkosszolgálatért."

"Kamuintézetek jönnek létre, mint a szuverenitásvédelmi hatóság kutatóintétezete, amik valószínűleg kifizetőhelyek lesznek - mondta az alkotmányjogász. Úgy fogalmazott, "hatóságnak nevezik, de nem hatóság, hanem hivatal. Nincs semmilyen hatósági jogköre. Mint kvázi ombudsman büntető hatáskörökkel nem rendelkezhet, viszont ha külföldi támogatást kap a sajtótermék, akkor már szabálysértési eljárást indíthat ellenük, feljelentést tehet, minden iratát ebben az esetben megismerheti, a telefonját és a laptopját elveheti és lemásolhatja, és más állami szervekkel ezekről az információkról adatcserét folytathat."

"Belobogtatta Varga Judit, hogy a média se érezze jól magát a jövőben" – vetette közbe Para-Kovács Imre, utalva arra, hogy eszerint érinti a sajtót a törvényjavaslat. Varga Judit ugyanis az idegen érdekeket kiszolgáló liberális médiáról beszélt a javaslat vitáján. "Érdekes – válaszolta Majtényi –, hogy Gulyás Gergely pont ennek az ellenkezőjét mondta, hogy nincs sajtót érintő hatása a szuverenitásvédelmi törvénynek."

Amellett, hogy párton belül is ellentmondóan fogalmaz a Fidesz arról, érinti-e a sajtót ez a törvény, Gulyás megfogalmazása sem egyértelmű, nem derül például ki belőle, milyen következménye lehet annak, ha ez a hivatal a vizsgálata után kimondja, külföldről érkező támogatást is igénybe vesznek kormányfüggetlen sajtótermékek.

A teljes hanganyagot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Majtényi Lászlóval
2023. november 29., szerda 8:10
Riporter: Para-Kovács Imre