„Támogassa
Reggeli gyors

Így betonozza be Orbán a Fidesz hatalmát 2060-ig

30/11/2023 07:41

| Szerző: Csernyánszky Judit

Európa legizgágább bajkeverője bejelentette, hogy 2060-ig akar kormányozni a Fidesz, és most azon dolgozik, miként betonozza be hatalmát. Az Augsburger Allgemeine Zeitung újságírója felteszi a kérdést, vajon Orbán nélkül is kivitelezhető lenne-e ez a fajta hatalmi rendszer, de ettől egyelőre nem kell tartani, teszi hozzá. Egyrészt azért, mert kineveli a soron következő hatalmi elitet, másrészt az alkotmányt kétharmados többséggel módosítani egyhamar biztos nem fogja az ellenzék. Nemzetközi lapszemle.

2023. november 30. Reggeli gyors - részlet (2023.11.30. Csernyánszky Judit lapszemléje)
05:24
00:00

"Sokkal inkább a törökök kezében vagyunk, mint Budapestében"

Legfőbb ideje, hogy Törökország és Magyarország ratifikálja a NATO-tagságunkat – így a svéd külügyminiszter, Tobias Billström beszélt Brüsszelben visszafogottan, hozzátéve, hogy a NATO külügyi tanácskozásán a miniszterek elég világosan értésre adták ezzel kapcsolatos véleményüket – olvashatjuk a részleteket a Guardianban. Az időhúzás miatt nő a frusztráció a szövetségen belül – jelzi egyértelműen az írás. Billström ez alkalomból arra is figyelmeztetett, hogy nemcsak Európa, de az egész világ veszélyes időket él meg, ami kihat a NATO működésére is. Romlik a világ biztonságérzete, s az ukrán háború miatt is szüksége lenne a NATO-nak a svéd közreműködésre. A svéd külügyminiszternek török kollégája csak annyit tudott megígérni, hogy heteken belül ratifikálja majd a törvényhozásuk a csatlakozási kérelmet. Ami azért is érthetetlen, mert nem szabott új feltételeket, nem állt elő új kérésekkel a török vezetés. Elmondta azt is, hogy Szijjártó Péter megint csak annyit mondott, nem Magyarország lesz az utolsó, aki parlamentjével megszavaztatja a ratifikálást. "Tehát a jelek szerint úgy néz ki, sokkal inkább a törökök kezében vagyunk, mint Budapestében. Így akkor várjuk, hogy felszálljon a füst Magyarországon, és onnantól kezdve várhatjuk a török jóváhagyást is" – fogalmazott a svéd külügyminiszter.

Feszültség a finn-orosz határon

Még az amerikai CNBC San Diego-i oldalán is találtam tudósítást a finn-orosz határ mentén kialakult feszültségről, s az írás szerint nem zárható ki, hogy katonákat vezényelnek a határra. Eddig hét finn határátkelőt zártak le. Az orosz menekültáradat azonban nem állt le.  Finnország most bejelentette, hogy december 13-ig az összeset le fogja, mert Moszkva szándékosan elnéz afelett, hogy a szükséges dokumentumok nélkül kelnek át a menekülök a határon, hogy destabilizálják a helyzetet Európa ezen részén is. Oroszország visszautasítja a vádaskodást. A finn külügyminiszter úgy nyilatkozott a tv-csatornának, intézkednek, mert elfogadhatatlan, amit a határok mentén zajlik. Arról is szól a tudósítás, hogy a NATO-külügyminiszterek szerdai tanácskozásán nyilvánvalóvá váltak az orosz-ukrán háború miatti, egyre mélyülő nézeteltérések, amelyekre nem fordított eddig kellő figyelmet az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete. Szijjártó nyilatkozott is az CNBC-nek, hogy soha nem fog fegyvert szállítani Ukrajnának Magyarország, hogy ezzel segítse őket az Oroszországgal szembeni harcában, s ahogy szokta, itt is elismételte, békét kell kötni.

Magyarország nem fogja blokkolni az Ukrajnának szánt segélycsomagot, véli a portugál külügyminiszter

A Portugal Resident viszont arról ír, hogy a portugál külügyminiszter, João Gomes Cravinhoa sajtónak nyilatkozva Brüsszelben a tanácskozást követően azt mondta, szerinte Orbán nem fogja blokkolni az Ukrajnának szánt segélycsomag megszavazását, akárcsak a 12. szankciós csomagot. Hisz a korábbi 11 esetében is más mondott, mint amit cselekedett a magyar kormányfő.

Az EP elejét venné a vétójog rendszeres alkalmazásának

Az Ukrinfó az Európai Parlamentben a működés megreformálására vonatkozó, jövőbeli intézkedések közül kiemelte az egyhangú szavazás intézményének a megszüntetését, amivel elejét lehetne venni a vétójog rendszeres alkalmazásának. S persze a cikk Orbán Viktor vétóira van kihegyezve, ami ismét élesbe fordulhat a decemberi uniós csúcson, hisz minden jel arra utal, szabotálni akarja Orbán az Ukrajnának megítélt 50 milliárdos támogatást, sőt a csatlakozási tárgyalások megkezdését is megakadályozza. Orbán külpolitikája alakításának ugyanis egyik legmeghatározóbb eszköze a vétójog. Félő azonban, hogy ennek megszüntetése ellen most már nemcsak Magyarország fog tiltakozni, de Szlovákia és Lengyelország is – vélik szakértők. Az Ukrinfo egyik elemzője pedig felvetette azt is, hogy olyan nagy tagállamok, mint Franciaország, Olaszország Hollandia, Ausztria, tehát ahol vannak euroszkeptikusok, ugyan miért jönnének elő azzal, hogy ők sem látják helyesnek Ukrajna felgyorsított csatlakozását, ha egyszer Orbánék úgyis botot akasztanak a küllők közé.

Így betonozza be Európa legizgágább bajkeverője a Fidesz hatalmát 2060-ig

Thomas Rosert idézném az Augsburger Allgemeine Zeitungból, aki azt írja, hogy Európa legizgágább bajkeverője, aki bejelentette, hogy 2060-ig akar kormányozni a Fidesz, és most azon dolgozik, miként betonozza be hatalmát. Egyébként pedig felveti a kérdést, hogy vajon Orbán nélkül is kivitelezhető-e ez a fajta hatalmi rendszer, de ettől egyelőre nem kell tartani. Egyrészt azért, mert kineveli a soron következő hatalmi elitet, másrészt az alkotmányt kétharmados többséggel módosítani egyhamar biztos nem fogja az ellenzék. S mindezek tetejébe itt van a szuverenitásvédelmi törvény, továbbá küszöbön az önkormányzati választási törvény módosítása. Egy biztos, ha az ellenzék nem alkot ismét egységet és biztos szövetséget, akkor bukásra van ítélve a jövő évi választásokon is.

Polgári Piknik Kötcsén
 
Orbán Viktor, Kötcse, 2023
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2023. szeptember 9-én.
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják  meg.