„Támogassa
Megbeszéljük...

Beregszászi polgármester: A kárpátaljai magyaroknak nagyon fontos az EU-csatlakozás

1/12/2023 21:17

| Szerző: Klubrádió

Beregszász polgármestere szerint a kárpátaljai magyarok és ukránok számára egyaránt fontos lehetőség Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megindítása. Babják Zoltán a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény ügyében is örömét fejezte ki, mint mondta, nagyon komoly előrelépést lát.

2023. december 01. Megbeszéljük / részlet, Babják Zoltán (23.12.01.)
11:23
00:00

Az elmúlt napokban jött híre annak, hogy a magyarok számára is kedvezően módosítanák a kisebbségeket érintő, eddigi jogkorlátozó törvényeket Ukrajnában, mégpedig az Európai Tanács javaslatai alapján. Erről kérdeztük Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét Kárpátaljáról a Megbeszéljük adásában.

Elmondta: korábban példátlan, magas szintű megbeszélésen tudtak részt venni egy héttel ezelőtt a megyei kormányzó irodájában Denisz Smihal miniszterelnök vezetésével, ahol a kárpátaljai magyarság képviselői voltak jelen. Háttéranyagokat kaptak arról, hogy milyen törvénytervezetet dolgoztak ki a miniszteri kabinetben, és ami a parlament elé kerül napokon belül. Ezt a tervezetet az EU feltételeire szabták és visszaállítja az oktatással kapcsolatos jogokat (iskolákat, óvodákat érintően) abba az eredeti állapotba, ami a független Ukrajna megalakulása után illette meg őket. Mint mondta, nagyon jó hangvételű volt ez a találkozó, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetői vették részt rajta, azt várják, hogy a törvénytervezetnél milyen módosításokat tudnak figyelembe venni, visszaállítják-e az eredeti állapotot, vagy csak hasonlít rá. A megbeszélést azzal zárták, hogy mindenki küldje el az esetleges módosító javaslatait a miniszteri kabinetnek.

A végleges változatot nyilván nem látták, de úgy értékelte a helyzetet: nagyon komoly előrelépés történt ahhoz képest, ami eddig volt, és örömét is fejezte ki. (A törvénytervezet lehetővé tenné a magyar nyelv használatát az iskolákban, a felsőoktatásban pedig megválaszthatnák az oktatás nyelvét, a magyart is.) Babják Zoltán azt mondta: a kárpátaljai magyaroknak szükségük van az ukrán nyelv ismeretére, hogy teljes értékű polgárai legyenek Kárpátaljának és Ukrajnának. Az a családok belső ügyévé válhat, hogy eldöntsék: magyar nyelvű óvodába, iskolába adják-e gyerekeiket, vagy ukránba. Viszont azt szeretnék, hogy az iskolákban a magyar osztályokban is kiválóan meg lehessen tanítani az ukrán nyelvet és irodalmat. Ehhez pedig a magyarok számára könnyebb módszert kellene alkalmazni, tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra a részletre, hogy a médiatörvényben is lesz változás, amely helyretesz egy jelentős „eltorzulást”. Ha nem módosítanak rajta, lehetővé válik, hogy a beregszászi Pulzus rádió, az ország egyetlen magyar nyelvű rádiója két hullámhosszot is választhat, adhatnak híreket csak magyarul, egy másik frekvencián pedig ukrán hallgatóiknak ukránul. Megjegyezte, az Egyesült Államokban például teljesen természetes, hogy egy rádióban például franciául beszélnek.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök éppen pénteken, a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy szerinte Ukrajna uniós csatlakozása nem áll Magyarország érdekében. Közölte, kormánya azt javasolja, hogy Ukrajna uniós csatlakozását az EU ne vegye napirendre, ugyanis a háborúban álló ország jelenleg nem alkalmas arra, hogy megfeleljen a tagjelölti státuszra. 

EU-csatlakozás

Műsorvezetőnk feltette a kérdést, hogy ha sikerülne elfogadni a kisebbségek számára előnyös törvényt, akkor volna-e haszna az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megindításának. A polgármester azt mondta: minden beregszászinak, minden kárpátaljainak fontos ez a lehetőség. Úgy látja, a határok átjárhatóságának, a schengeni határoknak a perspektívája a kárpátaljai magyarok és ukránok számára egyaránt lényeges. Nem éreznék magukat másodrendű állampolgárnak, hiszen a határok kérdése nehéz helyzetet jelent az ingázó családoknak, vagy éppen azoknak, akiknek rokonai Magyarországon élnek.

Figyelembe kell venni, hogy mi történik most; mint fogalmazott, reméli, hogy minél hamarabb véget ér a háború, „hazajönnek a fiaink, megöleljük őket”, aztán el lehet kezdeni azzal foglalkozni, hogy megkezdődjön az említett folyamat, amit mindenki nagyon vár. Babják Zoltán benyomása szerint pár éven belül mindenki szeretné az EU-csatlakozást, azért is, hogy a határok megszűnjenek, illetve együttműködési szerződés révén alakuljanak ki, ne sorompókon keresztül.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg (a hangminőségért elnézést kérünk!). Kiemelt kép: Babják Zoltán Facebook-oldala

Megbeszéljük...
2023. december 1., péntek 16:15
Műsorvezető: Bolgár György