„Támogassa
A lényeg

Szijjártó: Nemzeti érdek a stabil együttműködés megőrzése Oroszországgal

30/11/2023 15:51

| Szerző: Klubrádió

"Nemzeti érdek a stabil, kiszámítható, korrekt együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között, a kormány elutasít minden nyomásgyakorlást ennek felszámolására vonatkozóan" – jelentette ki Szijjártó Péter, miután egyeztetett az orosz külügyminiszterrel csütörtökön Szkopjéban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tanácskozása előtt találkozott Szergej Lavrovval.

Közölte: „mi a külpolitikánkat a nemzeti érdek alapján hajtjuk végre, nem fogadunk el semmi nyomásgyakorlást kívülről, ezért Oroszországgal az elkövetkezendő időszakban ugyanúgy együttműködünk Magyarország energiaellátásának biztosítása terén, mint eddig”.

Az EBESZ tanácskozása Szkopjéban
 
Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri találkozóján Szkopjéban 2023. november 30-án. Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
 

Lavrov ígéretet tett arra, hogy Oroszország és az orosz vállalatok teljes mértékben teljesíteni fogják a megkötött szerződésekben foglalt kötelezettségeiket, menetrend szerint fogják szállítani a szükséges földgázt és kőolajat.

Szijjártó kitért arra is, hogy az egyeztetésen tudatta orosz kollégájával: Magyarország továbbra is kiáll az ukrajnai béke mellett. „Nekünk fontos, hogy térségünkben ne a fegyverek ropogjanak, hanem a béketárgyalások kezdődjenek meg végre (...) Magyarország minden nemzetközi szervezetben kiáll a kommunikációs csatornák nyitva tartása, a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése mellett” – mondta.

(forrás: MTI)