„Klubrádió
Reggeli gyors

Ukrán sajtó: Menczer azt sugallja, nemet kell mondani Ukrajna uniós tagságára a nemzeti konzultáción

13/11/2023 08:09

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Kyiv Independent is foglalkozott a magyar külügyi államtitkár bejelentésével, miszerint Ukrajna uniós tagsága is téma lesz a nemzeti konzultáción. A lap felidézi az ukrán miniszterelnök-helyettes pár nappal ezelőtt arról beszélt, annak ellenére, hogy Magyarország azzal fenyegetőzik, gátolni fogja Ukrajna csatlakozását, a magyar kisebbségek érdekében érdemi munkát fognak végezni. A volt litván külügyminiszter szerint nem Ukrajna, hanem Magyarország van fényévekre az EU-tól. Trump most már rendszeresen hivatkozik Orbánra, és egyre több hibát vét. Nemzetközi lapszemle.

Menczer Tamás külügyi államtitkár Facebook-videóját is belinkelte az ukrán Kyiv Independent (Független Kijev) abba az írásba, amelyben beszámolnak a soron következő nemzeti konzultációról. Menczer kérdése, amely Ukrajna leendő és esetleges európai uniós tagságára vonatkozik, a szerző szerint eleve sugallja az állampolgárok felé, hogy a nem lehet erre az egyedüli jó válasz. Mivelhogy ezzel a háborút behoznánk az uniós közösségünkbe, és azontúl a pénzügyi források többsége Ukrajnának menne. A Független Kijev itt megjegyzi, hogy a magyar vezetésre általában jellemző az ukránellenes és oroszpárti álláspont hangoztatása.

A külügyi államtitkár üzenete visszhangozza Orbán Viktor miniszterelnök véleményét, aki uniós kollégáinak elmondta, nem támogatja Ukrajna uniós és NATO-tagságát sem, az Európai Bizottság ezzel ellentétes álláspontja ellenére sem. Orbán számos alkalommal a kárpátaljai magyarok jogfosztására hivatkozva utasítja el a NATO-csatlakozási tárgyalásoknak még a megkezdését is. Ukrajna visszautasítja ezeket az állításokat – olvashatjuk a cikkben, és idézi az ukrán kormányfőhelyettes pár nappal ezelőtt tett nyilatkozatát, amelyben közölte, tárgyalást kezdeményezett Budapesttel a probléma megoldására. Olga Sztefanyisina úgy gondolja, azzal együtt is, hogy Magyarország azzal fenyegetőzik, gátolja Ukrajna uniós tagságát, a kijevi kormányzat a magyar kisebbségek érdekében valós, a nemzeti kisebbségek javát szolgáló érdemi munkát fog végezni.

A volt litván külügyminiszter közösségi-oldalán reagált Orbán Viktor pénteki, de előtte is már többször elhangzott véleményére, miszerint Ukrajna még fényévekre van az uniós csatlakozástól. Linas Linkevicius azt írta, megítélve Magyarország uniós helyzetét, tulajdonképpen Orbánék kerültek fényévekre távol az EU-tól – adta közre a véleményt az Ukrainszkaja Pravda és a Yahoo News is.

A Rolling Stone magazin újabb történetet osztott meg Donald Trump volt republikánus amerikai elnökről, amelyben megint Orbánról áradozott, és rosszul idézte. Pénteken a New Hampshire-i választási nagygyűlésen megint szóba hozta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte nagyon kemény, és erőskezű vezetője az országának. Nagy tekintélye van. Hallott már róla valaki? S nemcsak a hazájában, de az Európai Unióban is nagy tekintélyt vívott ki magának, annak ellenére, hogy szembement a tagországokkal, mert nem engedte, hogy milliók lepjék el az országát, nulla, tényleg nulla idegent engedett be Orbán Viktor, ezért nincs is bűnözés Magyarországon – vélte Donald Trump. Majd felidézett egy, a magyar miniszterelnökkel nemrég készült interjút, amiben Trump szerint arról beszélt, "Obama helyett" neki kellene a Fehér Házban lennie. Bár Orbán helyesen, Joe Bidenről beszélt korábban, Trump nem először nevezte meg Obamát jelenlegi elnökként az elmúlt hetekben. A Fox News munkatársa, Brian Kilmeade figyelmeztette Trumpot, hogy már nem Obama az elnök, biztos Joe Bidenre gondolt, amikor ezeket mondta. Mire Trump azt mondta, nem, dehogyis, majd pontosított, hogy szerinte Bident Obama irányítja. Később a Fox News munkatársa Trump védelmére kelt, szerinte szándékosan hibázik, mivel valóban úgy gondolja, még mindig Obama mozgatja a szálakat.

 
Trump
 
Forrás: Flickr.com
 

A Newsweek kiegészíti mindezt azzal, hogy egyre többet téved az a Trump, aki folyton folyvást Biden szellemi képességeit kérdőjelezi meg élemedett kora miatt. Az egy dolog, hogy Orbánt Törökország elnökeként írta le egy másik kampánybeszédében, de sikerült például még szeptemberben azt is mondania, hogy Biden politikája a II. világháborúba vezeti majd a világot. A cikken végigvitt gondolat szerint tehát egyre több jel utal Trump öregségére és szellemi hanyatlására.

A november 11-i Reggeli gyorsban elhangzott lapszemlét a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszél a felújított biatorbágyi Kálvin tér átadásán 2023. július 27-én. MTI/Máthé Zoltán