„Támogassa
Reggeli gyors

A NATO főtitkára felszólította a magyar parlamentet, haladéktalanul ratifikálja a svédek tagságát

9/11/2023 08:54

| Szerző: Klubrádió

Vétóval fenyegetőzik a magyar kormány Ukrajna uniós integrációja ügyében. A magyar parlamenttől Svédország NATO-tagságának gyors ratifikálását reméli a szervezet főtitkára. Szertefoszlani látszik Orbán álma az illiberális páneurópáról. Engedély nélküli Orbán-interjúja is közrejátszhatott Tucker Carlson kirúgásában. Nemzetközi lapszemle.

2023. november 09. Reggeli gyors - részlet 2023.11.09. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:41
00:00

Vétóval fenyegetőzik a magyar kormány Ukrajna uniós integrációja ügyében

A holland rádió adása, a NOS alapján ír az Odessa Journal arról, hogy Magyarország azt tervezi, mitöbb fenyegetőzik, megvétózza Ukrajna uniós tagfelvételi tárgyalások megkezdését decemberben. Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója ugyanis elmondta, hogy a nyelvtörvény óta és annak hatására romlottak a helybéliek életkörülményei. Azt is állítja, hogy a nyelvtörvény következtében az otthon magyarul beszélő családok gyerekei jelentős lemaradásban lesznek iskolai tanulmányaik során. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy a gyerekek pont az ukrán nyelv ismerete nélkül maradnának le az oktatásban. Orbán Balázst idézi a cikk, aki kerek perec kijelentette: a magyar kormány álláspontja kristálytiszta: amíg ez a törvény érvényben marad, addig szóba sem kerülhet Ukrajna uniós integrációja. Dmytro Kuleba, ukrán külügyminiszter nem hagyta szó nélkül Orbán kijelentéseit: egyrészt ezt a kisebbségi ügyet Magyarország csak a saját szempontjai szerint forszírozza, másrészt – mint mondta – várjuk ki a végét. Ez csak akkor lesz probléma, ha decemberben tényleg megvétózná a magyar kormány az ukrán tagságot. Hozzátette Kuleba azt is, hogy minden uniós tagország igyekszik majd hasznot húzni és annak megfelelően megítélni a tagjelölt országok felvételi esélyeit.

A kifogásokra szinte azonnal reagált az uniós integrációért felelős ukrán miniszterelnök helyettes, Olha Stefanishyna, aki közölte, és egyben értetlenségének is hangot adott, miután részletes útmutatót küldtek meg a magyar kormánynak arról, milyen lehetséges megoldási javaslatokkal igyekeznek orvosolni a felmerült problémát – olvashatjuk az Ukrainska Pravdában. Aki elmondta, mitöbb kiemelte azt is, hogy az Európai Bizottság elégedett a tagfelvételi követelmények teljesítésével, és külön kitért arra, hogy a kisebbségekkel való bánásmód Ukrajnában teljesen megfelel a minden tagállamra kötelező érvényű, úgynevezett koppenhágai kritériumoknak. Stefanishyna értésre adta, azt is, hogy kész a megegyezésre Magyarországgal, de ehhez tisztázni kellene konkrétan is a magyar kormány álláspontját, hogy mindenki számára megnyugtatóan rendeződjön a kérdés. Ezt egyelőre hiába kérték a magyar kormánytól, mert még mindig nem kaptak választ megkeresésükre.

A magyar parlamenttől Svédország NATO-tagságának gyors ratifikálását reméli a szervezet főtitkára 

Novák Katalin és a NATO főtitkár közös brüsszeli sajtótájékoztatójáról az Interfax orosz hírügynökség Moszkvából jegyezte írását, amelyben azt emelte ki a magyar elnök által elmondottakból, hogy sem ő, sem a magyar kormány nem tudja befolyásolni a parlamenti képviselőket a svédek NATO-tagságának ratifikálásában. Nem szakadt rá a plafon Novákra. Mindenesetre reményét fejezte ki, hogy mielőbb megszavazzák a képviselők a várakozásoknak megfelelően. Hisz a finnek tagságának megszavazásaa is egy kiváló lépés volt. Jens Stoltenberg gyakorlatilag felszólította a magyar parlamentet, hogy mielőbb, haladéktalanul hozza meg döntését a svéd tagság ügyében.

A szaudi Al-Arabija megjegyzi ennek kapcsán, hogy Novák Katalinnak igencsak ceremoniális szerepe van a magyar hatalmi gépezetben, illetve hogy Orbán Viktor közeli szövetségese.

A NATO-tagországok külügyminisztereinek találkozója
 
A NATO-tagországok külügyminisztereinek találkozója
 
Riga, 2021. november 30. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos rigai találkozójának első napján, 2021. november 30-án. MTI/EPA/Toms Kalnins
 
 

Szertefoszlani látszik Orbán álma az illiberális páneurópáról 

Egyre inkább szertefoszlik Orbán Viktor álma, hogy az illiberális páneurópai szövetségnek a vezetője legyen – erről közöl hosszú elemzést a New York Times. S mindezt leginkább az Ukrajnában folyó háborús álláspontjának köszönheti, amit rossz szemmel néznek egykori szoros szövetségesei. Legfőképp a lengyel volt kormányzó párt, amelyiknek vezetője aligha marad hatalomban a választási eredmény ismeretében. De a spanyolokat, a szlovéneket és a cseheket is említi az írás, ahol a választások nem az orbáni elképzelések szerint alakultak. S még az olasz elnök sem úgy muzsikál, ahogy abban reménykedhetett. Egy lengyel elemző Orbán Putyin-barátságát túlságosan mérgezőnek nevezte, amelytől mindenki menekülni igyekezett. S mára egy szövetségese maradt, a szlovák Fico kormányfő. Krekó Péter úgy nyilatkozott: Orbán azt hiszi, egyedül ő látja helyesen Európa jövőjét, mindenki más rosszul. De be kell látnia, hogy elképzeléseit nem igazolja vissza az élet.

Engedély nélküli Orbán-interjúja is közrejátszhatott Tucker Carlson kirúgásában

A CNN volt műsorvezetője, Brian Stelter most megjelenő könyvében azt állítja, hogy Tucker Carlsont többek között azért is rúgták ki a Fox TV-ből, mert a vezetőség engedélye nélkül utazott csaknem 2 hétre Magyarországra, s ráadásul az autokrata, migrációellenes és nacionalista Orbán Viktorral olyan interjút készített, amelyben sikerült dicsérnie mindezekért őt. Erről olvashatnak a Daily Beastben, a Huffington Postban és a Radar szórakoztató magazinban is.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.