„Támogassa
A lényeg

Novák Katalin: Ígéretek vannak, hogy aláírjuk Svédország NATO-csatlakozását, határidő nincs

8/11/2023 20:11

| Szerző: Klubrádió

A magyar köztársasági elnök továbbra is támogatja Svédország NATO-csatlakozását, ugyanakkor állítja, nincs semmilyen ráhatása "a parlament független döntésére".

Novák Katalin köztársasági elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral találkozott Brüsszelben. Érdemes felidézni, hogy a magyar Országgyűlés az EU-ban utolsóként továbbra sem szavazott Svédország NATO-csatlakozásáról. A másik szövetséges, amely még nem döntött a kérdésben, Törökország.

Novák tartotta magát ahhoz, hogy nem Magyarország lesz az utolsó tagállam, amely aláírja Svédország kérelmét. Novák személyes reményeit is kifejezte, hogy Svédország csatlakozhat a NATO-hoz, „amilyen hamar csak lehetséges”. Ez azonban még maga a köztársasági elnök szerint sem túl fontos, hiszen nem az ő, és még nem is Orbán Viktor miniszterelnök döntése a kérelem elfogadása: "ez a magyar parlament tagjainak független döntése".

Novák szerint egyes képviselőket az tart vissza, hogy "Svédország rendkívül hangos kritikát fogalmazott meg” a magyar parlamenttel és a magyar demokrácia minőségével kapcsolatban. Tehát a köztársasági elnök úgy látja, a svéd politikusoknak nem a NATO-val kapcsolatos problémákat kell megoldaniuk, a gond az, hogy nem reagáltak a magyar képviselők sérelmeire. Ez az EUrologus cikke szerint kissé problémás, mivel a magyar és a svéd fél egyéb politikai vitáinak nem kellene szerepet játszania a mostani döntésben. Egyébként Stoltenberg elmondása szerint egy nemrég folytatott telefonbeszélgetésükben Recep Tayyip Erdogan török elnök leszögezte, hogy a ratifikációt elküldték a parlamentnek.

Magyarország viszonya a NATO-szövetségeseivel az orosz-ukrán háború kitörése óta egyre viharosabb, mivel hazánk, a legtöbb partnerétől eltérően elutasítja a fegyverek szállítását Ukrajnának, sőt, Magyarország még egy uniós pénzügyi segélycsomag megszavazását is gátolja. 

Stoltenberg többször is kiemelte a Novákkal tartott tárgyalás kapcsán, hogy "szeretném megköszönni a világos morális kiállását az Ukrajnát ért agresszió elítélésében". Novák maga is megerősítette, elítéli Ukrajna megtámadását és a háborút, de szerinte "csak Ukrajnán és az ukránokon múlik, hogy mennyit hajlandóak feláldozni ebben a háborúban".

A köztársasági elnök szerint minket meglehetősen közvetlenül érint a háború, mivel országunk szomszédos Ukrajnával. „Számunkra a NATO garantálja a védelmet” – közölte és bejelentette, idén Magyarország védelmi költései elérték a 2 százalékos célt, és a következő években túl is lépik.