„Támogassa
A lényeg

EB: Kezdődjenek csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával

8/11/2023 13:45

| Szerző: Klubrádió

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, javasolják a tagállamoknak, hogy kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, valamint – bizonyos feltételek mellett – Bosznia-Hercegovinával is.

Ursula von der Leyen a tagállami állam- és kormányfők decemberi csúcstalálkozójára készülve hozta nyilvánosságra a testület bővítési jelentését – írja a hvg.hu, hozzátéve, hogy a tagjelölt országok felkészültségét áttekintve azt javasolja a testület a tagállamoknak, kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, valamint – bizonyos feltételek mellett – Bosznia-Hercegovinával is.

A Bizottság elnöke szerint az alkotmányossági, igazságügyi reform, a korrupcióellenes és pénzmosás elleni program, az oligarchákkal szembeni fellépés és az új médiatörvény olyan lépések voltak, amelyek alkalmassá teszik Ukrajnát a konkrét csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Von der Leyen kiemelte azt is, hogy a nemzeti kisebbségek ügyében is előrehaladás van – ez azonban még nem teljes. A jelentés szövegében az szerepel, hogy Ukrajnának továbbra is törvényt kellene alkotnia a Velencei Bizottság, a nemzeti kisebbségekről szóló törvényhez kapcsolódó ajánlásaival kapcsolatban, különös tekintettel az államnyelv, a média és az oktatás terén.

Ez az a terület, amelyre vonatkozóan Magyarország az ukrán csatlakozás blokkolását helyezte kilátásba, amennyiben a kisebbségi iskolák működtetésével kapcsolatban a jelenleg érvényes szabályok maradnak hatályban. Von der Leyen úgy fogalmazott, hogy ezeknek a folyamatban lévő reformoknak még véget kell érniük, azonban mire ez megtörténik a tagállamoknak készen kell állniuk a tárgyalási kerettel. Az ezzel kapcsolatos bizottsági jelentés jövő év tavaszára várható.

Ugyancsak pozitív jelzést adott az Európai Bizottság Moldovával kapcsolatban.