„Támogassa
A lényeg

Orbán a türk tanácsban sem nevezte háborúnak az oroszok Ukrajna ellen indított háborúját

3/11/2023 17:07

| Szerző: Klubrádió

Ahogy a hvg.hu írja, Orbán a türk tanács résztvevői előtt „fegyveres konfliktus”-ként hivatkozott az orosz-ukrán háborúra.

"Európai nézőpontból a globális biztonság, a hidegháború vége óta most van a legrosszabb állapotban" – mondta Orbán Viktor pénteken Asztanában, a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján. "Soha nem volt a helyzet olyan nehéz és bonyolult az elmúlt harminc évben, mint most" – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Ahogy a hvg.hu írja, Orbán a türk tanács résztvevői előtt „fegyveres konfliktus”-ként hivatkozott az orosz-ukrán háborúra, és arról is beszélt, az Európai Unió országaiban a terrorfenyegetettség egyre súlyosabb, és a migráció "lökéshullámait" nem tudják megállítani Európa határainál, az egyetlen kivétel ez alól szerinte Magyarország.

Az orosz-ukrán háborúról azt mondta Orbán, hogy másfél év elteltével „nyilvánvaló, hogy az eddigi európai stratégia kudarcot vallott”.

Az „ambiciózus és logikus” terv a magyar miniszterelnök értelmezésében az volt, hogy Ukrajna harcol, mi, nyugatiak, adjuk a pénzt és a fegyvereket, így Ukrajna győz, Oroszország pedig veszít a csatamezőn, változások lesznek Moszkvában, és az új orosz vezetéssel meg lehet majd állapodni. Csakhogy ez nem működik Orbán szerint, ezért most az a kérdés uralja az európai politikát, hogy szembe nézzenek-e a realitásokkal és kidolgozzanak-e egy "B" tervet.

Orbán Viktor hangot adott azon meggyőződésének, hogy az új európai biztonsági architektúrában Törökországnak, és Törökországon keresztül a türk világnak is meg kell jelennie, mert Törökország nélkül nem lehet elképzelni egy fenntartható és hosszú távú európai biztonsági struktúrát.

Közölte, a jelenlegi nemzetközi helyzetben a Türk Államok Szervezetének szerepe felértékelődik; a türk államok eddig képesek voltak mérsékelni a konfliktusokat, csökkentették az eszkalációs kockázatokat. "Ezt a politikát Magyarország továbbra is szeretné erősíteni a Türk Államok Szervezetében" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország készen áll a Türk Befektetési Alap munkájában való részvételre, s fenntartja a korábbi vállalását a 100 millió eurós hozzájárulásra.

Ezenkívül Orbán Viktor köszönetet mondott

  • Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőnek a meghívást, megjegyezve, hogy nagy örömmel jött a csúcstalálkozóra, majd sikeres elnökséget kívánt neki;
  • Recep Tayyip Erdogannak azért, mert erőfeszítéseket tett az európai béke helyreállítása érdekében;
  • Savkat Mirzijojev üzbég államfőnek azért, hogy sikeresen vezette a Türk Államok Szervezetének munkáját "egy nagyon nehéz és bonyolult" időszakban;

A magyar miniszterelnök végül sok sikert kívánt Ilham Alijev azeri elnöknek a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához, és sok sikert kívánt neki a karabahi újjáépítéshez.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)