„Köszönjük,
Publicisztika
A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Felcserek – Józsa Márta jegyzete

16/06/2024 10:59

| Szerző: Józsa Márta

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Nem tudni, át kell-e menniük a csicska-korszakon, kapnak-e majd kimenőt, mi lesz a katonai fokozatuk, milyen a lepedő a priccseken és van-e wifi a kóterban. Kötelező lesz-e a kardiológusoknak a surranó? Minden obsitos felcsernek jut-e kellő gyíkhús-ellátmány?

2024. június 13. Útszélen-részlet (2024.06.13. Józsa Márta jegyzete)
02:42
00:00

Olvasom a Népszavában, hogy a Belügyminisztérium bentlakásos kiképzésén kell részt venniük azoknak a kórházi vezetőknek, akik reményeik szerint a tavaly év végén váratlanul és extra gyorsasággal felmentett főigazgatók helyére kerülhetnek. Tudják, van az a vicc, amelyben elmegy a székely az állatkertbe, megnézi a zsiráfot, majd közli, hogy ilyen állat nincs is. Igazán nem akarok konkurálni székely viccek ügyében fényes tekintetű vezetőkkel, de ha vicces lenne, azt is mondhatnám, hogy a regnáló hatalomnak megjött a humorérzéke.

Arról van szó tehát, hogy olyan, sok évtizedes szakmai múlttal, többnyire nemzetközi tapasztalattal büszkélkedő csúcsértelmiségieket, akiknek a kezébe és a szakértelmébe nem mellesleg voltaképpen életünket és halálunkat, de legalábbis egészségünket tesszük, elvisznek egy hónapra. A belügyminisztérium viszi el őket, kiképzésre. Remeteszőlősre, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiára. Azért, hogy jó kórházigazgatókká képezzék ki őket. Ahol egyébként, amikor nem doktor urakat okítanak és egzecíroztatnak, utcai járőrök, halászati és mezőőrök, továbbá hivatásos vadászok képződnek tovább. Hát most megemelik a hely dicsőségi faktorát, doktornénik és doktorbácsik, bár gondolom inkább doktorbácsik tanulják majd meg – ha eddig nem tudták volna – hogy hogyan kell masírozni a NER-ben.

Nem tudni, át kell-e menniük a csicska-korszakon, kapnak-e majd kimenőt, mi lesz a katonai fokozatuk, milyen a lepedő a priccseken és van-e wifi a kóterban. Kötelező lesz-e a kardiológusoknak a surranó? Minden obsitos felcsernek jut-e kellő gyíkhús-ellátmány? Ha jól emlékszem, így nevezték anno a bakák a húskonzervet. Kerülhet-e francia pezsgő a csajkákba?

Mindenesetre nem ártana bővíteni a portfóliót, például talán akad még egy-egy hely a fotók szerint rácsokkal alaposan védett laktanyában másnak is, mondjuk évek óta csípőprotézisre váró embernek, netán egy szülő nőnek, akinek az ellátási körzetében megszüntették a szülészetet. Ad absurdum a besorozott betegeket is lehetne rangfokozatokkal ellátni, lennének őrmester-betegek, akik elsőként kapnának tiszta pizsamát a pucerájból, és közleány szülő nők, akik mind romák lennének, és külön ispotályban adnának életet nemzeti családvédelemtől sújtott gettók népének. A közleányok számára természetesen külön ukázok lennének, itt kötelezően nem jutna senkinek se reggeli, se gyógyszer, se egy jó szó. Utóbbira amúgy sincs szükség, a jelszót amúgy is tudjuk a monarchia katonai szótárából: vesd az pofád jobbra.

 
Felcserek az I. világháború idején
 
1917.
 Fortepan / Göcseji Múzeum / Morandini-Schlemmer hagyaték
 

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2024. június 13-i adásában hangzott el.