„Köszönjük,
Publicisztika
Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete

Szóval a Tisza Párt most kap tőlem egy pontot az orvosáért, és a kitűnően felismert lehetőségért, és annak különösen drukkolok, hogy ők megmutassák magukat, végül is nem ártana megtudnunk, hogy végül is kikre szavazott a választók harminc százaléka.

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete

Talán a hely szelleme, Bálványos okozza Németh Zsolt fejében ezt a nagy Trump-bálványozást. Még szerencse, hogy pár órával korábban ugyancsak ő, ünnepélyesen átadott egy szippantós kocsit is Posványoson. Úgy látom, szükség lesz rá…

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete

Mármost a nemtürk, nemorosz, és egyéb, ezektől elhatárolódó média felhívja arra a figyelmet, hogy Azerbajdzsánban a kormánykritikus aktivistákat 1. börtönben tartják, 2. meg is kínozzák őket, arról meg szó sem lehet, hogy az azeri nyilvánoságban bárki összevissza fecsegjen, ha mégis megteszi, lásd az első, és a második pontot.

1500 milliárd már a zsebben – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

1500 milliárd már a zsebben

Ez abból jött össze, hogy kurva vastagon fog a ceruza, amikor öntik a tengernyi betont, vagy éppen drágán adnak szolgáltatásokat olyan cégeken keresztül, amiket még állami megrendelésekkel is megtámogatnak. Nem akarok senkit elkeseríteni, de a helyzet az, hogy történjen bármi is, ezt a vagyont jogállami kereteket között már soha nem tudjuk visszaszerezni.

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

12/05/2024 12:38

| Szerző: Józsa Márta

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

2024. május 12. Útszélen - részlet (Józsa Márta jegyzete 2024.05.09.)
03:53
00:00
Arról a látványos, teátrális csoportosulásról beszélek, amikor az emberek mozdulatlanul helyezkednek el, például egy szimbólum, mondjuk egy nemzeti zászló, egy uralkodói korona, vagy teszem azt egy pártjelkép megjelenítésére. Állami ünnepségeken vagy parádékon, ahol például hagyományos népviseleteket viselő csoportok, zászlókkal, botokkal ellátott  diákok mozdulatlanul állnak mondjuk egy stadion küzdőterén, hogy miért, azt sem ők, sem pedig a lelátó alsó soraiban ülők nem látják. Ők maximum egymás térdzoknijában vagy népi rokolyájában gyönyörködhetnek lélegzet-visszafolytva, hogy meg ne moccanjon a kezükben a zászló, vagy a népi butykos, vagy bármi, el ne rontsák véletlenül az élőképet. Mert akkor nagy lenne a haddelhadd, majdnem akkora, mint egy tibeti zászlóból.

Éljen a párt, május 1.
 
Élőkép Budapesten az
Ötvenhatosok terén (korábbi Felvonulási tér), 1985. május 1-én. l Fortepan/Magyar rendőr
 
 

Teljesen más a helyzet a dísztribünökön: az ott szotyizók hosszan élvezhetik, amint az állókép elemei, a diákok a megadott jelre, vagy zenei traktusra megmozdulnak, és begyakorlott és összehangolt mozdulataik nyomán már valami mást látunk, teszem azt az országzászló átalakul valamely kedves vezető születési évszámává.

Ez a tömeggiccsnek meglehetősen szadista módja az élőkép a nyersanyaga, az ember szempontjából, különösen akkor, ha nem önként, hanem kötelezően gyakorolja az egészet iskola után, játék vagy leckeírás helyett, olyannyira, hogy még orvosi igazolást sem fogadtak el a hiányzáshoz. Én csak  tudom, voltam élőkép-elem pionírkoromban, legalább évente. Olyankor, amikor a városunkba látogatott a Kárpátok Géniusza, napokra lezárták az utcákat, nemzeti színű és pártzászlókkal kellett hadonásznunk az összes lehetséges útvonal mentén, mert ki tudja, merről érkezik. Közben a biztonságiak szigorúan őriztek, hogy ne mocorogjunk, mert egyrészt rontja az összképet és még veszélyes is, állítólag egyszer megesett, hogy egy szemfüles ember kiugrott a sorfalból, és egy levelet adott át a védett személynek. Akinek annyi ideje nem maradt a megrökönyödéstől, hogy például azt mondja: ember, most jövök a pártközpontból!

Persze nem volt ez mindig így, nem kellett mindig a stadionba vonulni utána, hogy az elvtárs megcsodálhassa: milyen szépen tud több száz kisiskolás éljen a párt és az ő nagy vezetője felirattá alakulni egy élőképben.  Ez a szokás egy történelmi kirándulás után alakult ki, amikor az emlegetett államférfi körülnézett Észak-Koreában és Kínában, ahol rendre ilyesmi látvánnyal fogadták. A híradó is mutatta. Utána senki nem merte megkockáztatni, hogy bárhova megy is, ne gyönyörködhessék elgyötört kamaszlányok lélekölő produkcióiban.

Hát így, csak eszembe jutott ez a régi szép emlék. Eszemben sincs semmilyen párhuzamra gondolni, például az imént leírt helyszínen eszébe sem jutott volna senkinek hideg ételen tartani a diákokat amiatt, hogy a meleg ételes autó nem tudott eljutni az iskolájukig a kínai államfő látogatása miatt. Akkoriban ezt egyszerűbben megoldották, nem kaptunk enni, se hideget, se meleget. És huszárparádé helyett is csak katonai jutott. Mondjuk a huszárok legalább – remélem – pénzért kedveskednek az efféle parádéra igényes világvezetőnek. Meg a másiknak, a jóval kisebb, mondhatni öntörvényű világ vezetőjének, aki felesége mellett népviseletbe öltözött leánykák társaságában ment ki a repülőtérre fogadni a kínai elnököt. Szintén kedveskedés céljából, mert történelmi tapasztalat, hogy a kínaiaknak való kedveskedés eredménye majd az egész népen is látványosan néz ki.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2024. május 9-i adásában hangzott el, a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

A beágyazott videón Ceaușescu látogatása Phenjanban 1978-ban.

Címlapi kép: Diákok kínai és magyar zászlókkal a kezükben a fővárosi Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban 2024. május 9-én. Ezen a napon meglátogatta az intézményt Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping felesége és Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége. Fotó: MTI/Máthé Zoltán