„Támogassa
Megbeszéljük...

Kínai "önkéntesek" vonták kérdőre Tompos Mártonékat az Erzsébet hídon

9/05/2024 17:40

| Szerző: Klubrádió

Egy felcsavart európai uniós zászló volt Tomposéknál, amikor egyszerre hat – elmondásuk szerint a kínai nagykövetség által toborzott – távol-keleti férfi lépett oda hozzájuk, azzal, hogy mutassák meg, mi van náluk.

2024. május 09. Megbeszéljük - részlet 24.05.09. Tompos Márton
10:19
00:00

"Kezdem megnyerni az autoriter bingót, most már az oroszok mellett a kínaiak is ki vannak rám akadva" – ezzel az auftakttal kezdte mondandóját a Megbeszéljükben Tompos Márton, akitől Bolgár György azt szerette volna megtudni, hogy is zajlott a momentumosok kalandja Hszi Csin-ping elnök budapesti látogatása közben bizonyos piros sapkás kínai "önkéntesekkel".

A Momentum frakcióvezető-helyettese elmondta: szerdán délután egy európai uniós zászlót akart kihelyezni többedmagával az Erzsébet hídra, a magyar és a kínai zászlók mellé, annak apropóján, hogy ma (május 9-én) van az Európa-nap. A kollégája egy felcsavart uniós százlót tartva várt rá éppen, amikor egyszerre hat – elmondásuk szerint a kínai nagykövetség által toborzott – távol-keleti férfi lépett oda hozzá, azzal, hogy mutassa meg, mi van a kezében. Tomposék nem értették, hogy mi közük nekik ehhez, de elmagyarázták, hogy az nem más, mint egy uniós zászló. A önkéntesek erre elmondták, hogy a kínai nagykövetség önkéntesei, akik azért vannak ott, ahol, hogy

senki ne merjen kitenni tibeti vagy tajvani zászlót.

 
Tompos Márton
 

Addig mozdulni sem engedték Tompos kollégáját, ami meg nem mutatta, hogy EU-zászló van nála. A zászlót lefényképezték, aztán a fotót az egyik férfi megmutatta a mellettük parkoló magyar rendőröknek. Ebből az derült ki, hogy már át is vették az irányítást – elevenítette fel a különös fejleményt a frakcióvezető.

"Igazán nagy megtiszteltetés, hogy én lehettem az első, aki ezt átélte. De javaslom, hogy álljunk is meg itt, többre nem lesz szükség, kimaxoltuk az élményt" – ajánlotta Tompos. 

"Ez a szép új világ. Sőt:"

Ma a budai Várban Micimackó-jelmezbe öltözött kollégákkal sétáltak körbe-körbe, micimackós lufit osztogatva, és a kommunista főtitkár jelenlétét ünnepelve. Micimackót korábban Hszi Csin-ping elnökhöz hasonlították, vagy fordítva, de ez Kínában szigorúan tilos – A szerk.). Minden le volt kordonozva, a rendőrök egy bizonyos ponton túl még az országgyűlési képviselőket sem eresztették tovább. Amikor rákérdeztek, hogy azt a több száz kínait, aki ott vannak benn, hogy engedhették be, az volt az válasz, hogy őket már átvizsgálták. Nem a magyar rendőrök, hanem a kínaiak. A Mátyás templom biztonságát tehát átadták a kínaiaknak.

Sajnos nálunk sokkal fontosabb a politikai érdek a kormánynak, mint hogy biztonsági kérdésekben rendet tartson az országban. És ez katasztrófa – vonta le a következtetést Tompos Márton.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Tompos Mártonnal
2024. május 8., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György