„Köszönjük,
Publicisztika
Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete

"Tényleg nem látja, vagy nem akarja látni Gyurcsány és a többi "régi ellenzéki", hogy ha ez a sok szempontból valóban bizarr jelenség, amit Magyar Péternek hívunk, azért jelent most millióknak reményt, mert ők tökéletesen alkalmatlannak bizonyultak?"

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete

Erre szokták jobb körökben azt mondani, hogy látszik, az illetőnek a szalonna vagy a gumicsizma volt a jele az óvodában. Bevallom a kínos jelenetet látva ennél jóval erősebb szavak jutottak az eszembe, és ezúton is elnézést kérek a teljes magyar agrárszektor minden tagjától, sőt még Johann Sebastian Bach Parasztkantátáját is megkövetem.

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete

Valaki érdeklődött aziránt, hogy akkor most lesz-e választási vita a királyi tévében, vagy ha nem, akkor miért nem. A miértet hagyjuk, a királyi meg csak szleng, ennyit megengedhetek magamnak. És azt a nyilvánvalóan nem neki címzett, ám trehányság miatt az ő postaládájában kikötött választ kapta, miszerint "Nem tudom, hogy ő ki, gondolom vmi honpolgár. Nem válaszolunk neki." És jól van ez így.

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete

Négy témában, tízféle mondandóra, olyan körülmények között, amelyeket Magyar joggal jellemez azzal, hogy tömegbázissal, és nulla támogatással rendelkező pártokat zárna össze a köztévé egy gettóba, hogy – ezek már nem az ő szavai -  lihegve az indulattól és a levegő, meg az időhiánytól, falják fel egymást.

A "megbízható" szövetséges – Hardy Mihály jegyzete

4/04/2024 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az atlanti szervezet folyosóin az Orbán-kormánnyal kapcsolatban a "megbízható" helyett inkább olyan jelzőket használnak – igaz, egyelőre és szerencsére nem hivatalosan – hogy hitszegő, képmutató meg oroszbarát.

2024. április 04. Esti gyors-részlet (2024.04.04. Hardy Mihály jegyzete)
02:28
00:00

Nem tudom, elgondolkoztak-e mostanában a …biztonságról. No nem a közbiztonságról, mert az egy másik történet, hanem Magyarország biztonságáról, amit történetesen a NATO szavatol és kisebb mértékben a magyar honvédség meg a magyar diplomácia. Ez utóbbi esetében azért komoly kételyek kerülnek elő, akármivel is dicsekszik Szijjártó Péter lélegeztetőgép-ügyi specialista.

Mert hogy a magyar főkülügyér nem kevesebbet állított Brüsszelben, hogy idézem: "…Magyarország büszke és egyben megbízható tagja is a világ legerősebb védelmi szövetségének számító NATO-nak.” Meg ilyet is mondott még: "…megbízható szövetségesek vagyunk, hozzájárulunk a közösségünk biztonságához."

Tartok tőle, hogy a magyar külügyminiszter egészen más újságot olvas, mint a magyarok többsége, már ha a Bem rakparti repülős törzsutas olvas újságot egyáltalán. Tény és való, hogy a NATO tényleg a világ legerősebb és leghatékonyabb nemzetközi szövetsége – immár 75 éve. De hogy a magyar kormány (és fontos megjegyezni, a kormány nem azonos Magyarországgal) nem megbízható szövetséges, az egészen biztos. Az atlanti szervezet folyosóin az Orbán-kormánnyal kapcsolatban a "megbízható" helyett inkább olyan jelzőket használnak – igaz, egyelőre és szerencsére nem hivatalosan – hogy hitszegő, képmutató meg oroszbarát.

Hogyan is lehetne megbízni egy olyan szövetségesben, aki két év alatt féltucatszor találkozik a NATO-ra legnagyobb veszélyt jelentő agresszor állam, azaz Oroszország külügyminiszterével? Miközben az atlanti szövetség másik harmincegy tagjának a számára világos, hogy nagy ívben és demonstratívan el kell kerülni Moszkvát, mint a leprást. Nem oroszgyűlöletből, hanem jól felfogott diplomáciai szolidaritásból és biztonsági érdekből. Ugyan miféle megbízható szövetséges az, aki egy az egyben szajkózza nemzetközi fórumokon is a Kreml retorikáját, aki üres békepárti jelszavakat pufogtat, és közben ott akadályozza a közös és hatékony katonai segítségnyújtást a megtámadott Ukrajnának, ahol csak tudja?! Az ilyeneket nem megbízható szövetségesnek hívják Brüsszelben, hanem bajkeverőnek…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2024. április 4-i adásában hangzott el.