„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: A svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának halogatása csak Putyinnak volt jó

27/02/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A háborúban álló Ukrajna mögött ott a 40 milliós Lengyelország, a balti államok és ehhez a körhöz csatlakozott a két új NATO-tagország. Balázs Péter szerint a ratifikáció halogatásának egyetlen haszonélvezője volt: Putyin.

2024. február 26. Esti gyors - részlet 2024.02.26. Balázs Péter
07:00
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Országgyűlés hétfőn megszavazta a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját. Ezzel utolsó NATO tagállamként is hozzájárult ahhoz, Svédország az Észak-Atlanti Szövetség tagja legyen. A javaslatot 188 igennel és 6 nemmel fogadták el – a Mi Hazánk frakciója szavazott nemmel.

"Azzal, hogy azt állította a magyar kormány, élén a miniszterelnökkel, hogy nem mi leszünk az utolsók, a saját szavahihetőségét játszotta el" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Balázs Péter, hozzátéve, hogy a halogatásra komoly indokot nem tudtak felhozni. A volt uniós biztos, korábbi külügyminiszter szerint ésszerű érv nem volt amely akadályozta volna a jelentkezésükig semleges két észak-európai ország felvételét a NATO-ba, akik felmérték Oroszország fenyegetését.

Finnország és Svédország csatlakozási szándékát Balázs szerint minden NATO-tagállamnak örömmel kellett volna fogadnia, hiszen nagyon jól felfegyverzett – és a finnek esetében nehéz körülmények közt kipróbált – haderőkről van szó. Csak két ország támasztott kifogást a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban, Törökország és Magyarország. A két ország közül csak Törökország kifogása – Svédország kurd menekülteket fogadott – volt megalapozott és kellően komoly.

Azt is megjegyezte, a magyar külpolitika ismétlődő eleme, hogy nem azt csinálja, mint a többiek, inkább szembemegy szövetségesei akaratával, így tetszelegve a "kulcsállam" szerepében. Ennek a politikának "nagyon kicsi a haszna van". A ratifikáció halogatásának csak negatív következményei voltak és lesznek. "Magyarország egyedül maradt."

"A svédek csatlakozásával bezárult a kör, Ukrajnában folyik a háború, az ország nagyon erős nyugati segítséggel, a legharcedzettebb hadsereggel rendelkezik" – mondta, hozzátéve, Ukrajna mögött ott a 40 milliós Lengyelország, a balti államok és ehhez a körhöz csatlakozott a két új NATO-tagország. Hangsúlyozta, a ratifikáció halogatása csak Putyinnak volt jó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Balázs Péterrel
2024.02.26., hétfő 18:35
Riporter: Rózsa Péter