„Klubrádió
Esti gyors

Szent-Iványi a svéd NATO-csatlakozásról: A kormány keresi a kiutat abból a csapdából, amit önmagának állított

20/02/2024 08:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A már folyamatban lévő Gripenekről szóló hadiipari megállapodást a svéd miniszterelnök a NATO-csatlakozás ratifikációjától tette függővé – véli Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértő szerint a magyar kormány most abból a csapdából igyekszik kimászni, amelyet saját maga állított.

2024. február 19. Esti gyors - részlet 2024.02.19. Szent-Iványi István
10:50
00:00

Korábban Ulf Kristersson egyértelműen attól tette függővé esetleges budapesti látogatását, ha a magyar kormány ratifikálja végre a svéd NATO-csatlakozást, sőt vasárnap Magyarországra érkezett az Egyesült Államok republikánus és demokrata párti szenátorokból álló küldöttsége, hogy megvizsgálja, miért is akadt el a parlamentben az ügy, akiket aztán a Fidesz nem fogadott. Orbán egy nappal korábban azt állította évértékelőjében, még a tavaszi ülésszak elején megszavazza majd a parlament a svéd NATO-csatlakozást.

"Magyar részről erősnek tűnik az akarat Svédország NATO-csatlakozásának a ratifikálására" – jelentette ki a svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül – írta hétfőn a Népszava. A kérdés csupán annyi, hogy, Kritersson még mindig ragaszkodik-e a ratifikációhoz, mint látogatása feltételéhez.

A lap megjegyezte, hogy bár az Index korábban arról cikkezett, hogy az elmúlt hetekben hatalmas katonai és hadiipari megállapodás születhetett a budapesti és a stockholmi kormány között "szuper Gripenekről" is , ezt Ulf Kristersson az Aftonbladetnek adott nyilatkozatában cáfolta.

"A hadiipari megállapodás nincs közvetlen összefüggésben a NATO-csatlakozás ratifikációjával, legfeljebb annyiban, hogy Kristersson kijelentette, addig megállapodás nem lehet, amíg nem történik meg a ratifikáció" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. Az volt külügyi államtitkár és egykori szlovén nagykövet szerint inkább egy "átkeretezés" történt a kormány részéről. "Keresik a kiutat abból a csapdából, amit önmaguknak állítottak a svéd csatlakozás ratifikációjának halogatásával."

Szent-Iványi szerint a ratifikációt feltétlenül valamilyen eredményhez akarja kötni a kormány. Először a svéd kormányfő budapesti látogatásához kötötték, aki erre csak a formalitásértékű ratifikáció esetén hajlandó eljönni, úgyhogy most kerestek egy másik indokot, a Gripenek beszerzése azonban már folyamatban volt korábban is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2024.02.19., hétfő 18:13
Riporter: Dési János